FOTO VIDEO Vizită în atelierul pălărierului român care le-a cucerit pe Loredana Groza şi Andreea Raicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra modistă Gabriela Dumitran şi-a câştigat un renume pe piaţa accesoriilor din România, după ce artiste celebre din showbizul autohton au devenit cliente fidele ale atelierului Millinery Atelier din Capitală.

Pălăria a revenit în atenţia doamnelor în detrimentul bijuteriilor opulente şi accesoriilor extravagante. Într-un peisaj românesc posomorât, creatoarea Gabriela Dumitran promite să readucă şicul şi coloritul pe străzile bucureştene printr-o piesă de referinţă a garderobei regale.

Din 2007, de când a renunţat la jobul său într-o companie farmaceutică, viaţa Gabrielei se desfăşoară între cei patru pereţi ai atelierului, în care lucrază alături de mama sa. Coase, stilizează dantelăriile fine de la Sophie Hallette, din Italia, şi foloseşte inserţii de cristale pentru a croi adevărate opere de artă. Iar dacă modelul este un pic mai complicat, tânăra este dispusă să petreacă şi şapte zile lângă maşina de cusut, cu dantela şi aţa alături.

„Prima pălărie am făcut-o acum şase ani şi jumătate. Aveam nevoie de o pălărie pentru o ocazie, aşa că am decis să mi-o fac singură. Mi-a plăcut mult şi, mai târziu, am început să rosfoiesc reviste şi să mă informez. Totul a fost un crescendo. Am descoperit o lume de care m-am îndrăgostit“, povesteşte Gabriela, zâmbind.

Atunci când şi-a dat seama de talentul ei, nu a ezitat să-şi asume anumite compromisuri. „Ştiam că o afacere în domeniul modei devine profitabilă abia după cinci ani. A fost alegerea mea“, a explicat creatoarea, amintind că de anul acesta produsele ei vor fi purtate şi de asiatice, în Japonia.

O clientă probează una dintre creaţiile Gabrielei

image

„N-aş putea spune că business-ul merge mai bine afară decât în ţară. Abia am trecut graniţa anul ăsta. Totuşi, piaţa care contează în momentul ăsta pentru pălării este piaţa asiatică şi cea rusească“, susţine românca.

Deşi meseria de modistă părea să-şi fi găsit sfârşitul, îngropată într-o eră a şepcilor inscripţionate cu literele mari ale brandului, fabricate pe linie, în mii, zeci, chiar sute de mii de exemplare, Gabriela Dumitran a demonstrat contrariul. Produs final al unei munci manuale solicitante, pălăria nu a dispărut niciodată de pe piaţa românească. Doar a făcut loc unei generaţii mai tinere şi mult mai necizelate de accesorii. Până când publicul şi-a dat seama ce vrea.     

Connie Preda (stânga) şi Gabriela Dumitran au devenit asociate anul trecut

image

Treptat, cliente tinere şi femei ajunse la pragul maturităţii i-au călcat pragul buticului pentru a-şi alege pălăria perfectă. „Nu vârsta contează, ci profilul ei“, explică Gabriela atunci când face referire la portretul celei venite să probeze o voaletă sau o pălărie cu boruri largi. „Avem cliente de 25 până la 60 de ani. Vorbim, mai degrabă, de un anumit tip de femeie. Doamna cultă, care vrea să exprime ceva, vrea să fie văzută într-un anume mod“, aminteşte pălărierul român.

Femeilor obişnuite, venite să se refugieze în atelierul ei de creaţie, i-au urmat actriţe şi personalităţi de vază din showbizul mioritic. „Am colaborat cu Loredana Groza, Mihaela Rădulescu, Andreea Raicu, Irina Lăzăreanu şi Geanina Corondan“, povesteşte ea.

Întrebată dacă simte că există concurenţă pe piaţa românească a pălăriilor, tânăra se declară relaxată. „Sunt eu şi Kristina Dragomir. Nu cred că putem să vorbim de concurenţă, întrucât suntem prea puţini. Totuşi, sunt convinsă că în doi, trei ani, or să apară mult mai mulţi designeri de pălării, pentru că toată lumea a observat că există o nevoie în acest sens“, aminteşte creatoarea, ale cărei piese au preţuri destul de piperate. „Preţul pălăriilor porneşte de la 150 de euro şi poate ajunge până la 1.500 sau 2.000 de euro“, explică Gabriela.

Millinery Atelier, atelierul de creaţie al modistei Gabriela Dumitan

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite