FOTO Eleganţă şi strălucire la picioarele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varietatea accesoriilor pentru iarna 2014-2015 este atât de bogată, încât ar fi imposibil să nu găsim cea mai avantajoasă variantă în funcţie de situaţie, care să se muleze pe stilul propriu, dar să se alinieze şi cu tendinţele sezonului.

De la modele masculine la cele extrem de feminine, tendinţele în ceea ce priveşte accesoriile pentru sezonul rece, respectiv încălţăminte şi genţi, sunt extrem de generoase. Diversitatea pusă la dispoziţie de creatorii de modă internaţionali este mai mult decât binevenită, dar în acelaşi timp se poate dovedi şi derutantă. Tocmai de aceea, editorii publicaţiilor de specialitate, printre care „Vogue“ şi „Harper’s Bazaar“, s-au aplecat asupra încălţărilor la acest început de iarnă parcă mai mult ca niciodată în ultimii ani. 

Cele mai importante case de modă au venit cu propunerile pentru sezonul de iarnă 2014-2015 încă de la începutul acestui an, când atenţia s-a îndreptat spre ideea veteranului Karl Lagerfeld de a combina taioarele şi fustele elegante, inconfundabilul stil Chanel, cu încălţămintea sport. Interesant a fost şi modul în care Lagerfeld a încrucişat cizma cu pantoful sport pentru a oferi o altă opţiune pentru această iarnă. Zona încălţărilor extrem de comode este îmbogăţită şi de modelele cu linii masculine, inclusiv prin prezenţa pantofilor Oxford, în cel mai pur stil britanic. 

image

Cizme Chanel

„Liniile masculine au fost o prezenţă constantă pe podiumurile de modă şi se regăsesc deja în colecţiile mass-market (nr. - oferta din magazine): botine, escarpeni (nr. - pantofi clasici cu toc ), pantofi din piele lăcuită, cu vârful ascuţit, purtaţi cu pantaloni-ţigaretă şi sacouri cu siluetă androgină“, în opinia Ralucăi Dobrovolschi, consultant de imagine, membră a celei mai importante asociaţii de acreditare şi dezvoltare profesională a consultanţilor de imagine, la nivel mondial, Association of Image Consultants International, şi blogger „Adevărul“.

În acelaşi timp, Alexander McQueen a încercat să îndulcească bocancii oferind un plus de feminitate cu ajutorul aplicaţiilor precum dantela sau detaliile preţioase. Sub semnul comodităţii stau şi pantofii de tip sneakers cu platformă, o variantă tinerească fiind cea avansată de brand-ul DKNY. 

Ţinute care spun poveşti 

Pentru ocaziile elegante, casa de modă D&G a renunţat la tocuri şi a mers pe pantoful de tip balerin, inspirat de anii ‘20-’30, cu vârf uşor rotunjit, alteori ascuţit, baretă în formă de T şi aplicaţii bogate, de la broderii, la pietre strălucitoare. 

image

Pantofi D&G 

Consultantul de imagine Raluca Dobrovolschi este de părere că fiecare ţinută pe care o purtăm ar trebui să spună în mod coerent o poveste stilistică: să evoce o anumită epocă a modei, o stare  sau o convingere a purtătoarei, fără a se transforma însă, într-o costumaţie. „Tocurile stiletto (n. r. - cui) însoţesc ţinute minimaliste, androgine sau riguroase, tocurile groase din lemn sunt o alegere potrivită pentru o ţinută inspirată din anii ‘70: jeanşi evazaţi, rochii cu imprimeuri feminine sau etnice, iar platformele au nevoie de piese avangardiste, voluminoase: cardigane ample, jachete din piele“, exemplifică aceasta.

Încălţămintea are rolul de a sublinia ideea ţinutei sau de a o echilibra, subliniază Dobrovolschi. De exemplu, cizmele cu glitter (n.r.- slipici) ale casei de modă Yves Saint Laurent vor arata bine pe o bază neutră şi opacă: ciorapi maţi, fuste cu croieli simple, culori sobre. O ţinută la fel de preţioasă ar părea mult prea studiată, artificială.

O botină din cea mai fină…

Botinele se numără, de asemenea, printre vedetele sezonului, iar Tadashi Shoji a scos în evindenţă eleganţa piciorului feminin printr-un model extrem de simplu, la care a adăugat, în mod fericit, o baretă subţire peste gleznă. De altfel, după cum precizează şi editorii revistei „Vogue“, în ediţia americană, baretele, cataramele aurii şi argintii, dar şi decupajele laterale sau chiar frontale sunt de reţinut în acest sezon.

image

Botine Tadashi Shoji

Botinele sau cizmele cu decupaje, modele prezente în colecţiile Derek Lam şi  Donna Karan, sunt mai mult decât reprezentative în ceea ce priveşte decupajele laterale, în timp modelele Burberry Prorsum s-au evidenţiat prin decupajele frontale. Bineînţeles, aspectul practic al unui astfel de model pe timp de iarnă aduce în discuţie sacrificiile pe care fiecare pasionată de modă le face sau nu în numele pasiunii sale. Cert este că o astfel de gheată poate fi purtată în combinaţie cu un dres mai gros, opac sau şosete din lână, la fel cum jambierele sunt propuse de editorii revistei „Harper’s Bazaar“ pentru ghetele scurte sau în combinaţie cu pantofii cu talpă joasă. 

image

Botine Lanvin

Tot la capitolul botine trebuie amintite imprimeurile animal, mai ales cele care imită pielea de şarpe sau de leopard, dar şi combinaţiile neaşteptate de culori, ca în cazul Burberry Prorsum, unde avem de-a face cu un amestec de tonuri reci şi neutre. 

Lungimi extreme 

În ceea ce priveşte cizmele, revenirea stilului anilor ’60 -‘70 înseamnă accent pus pe material, în acest caz pielea întoarsă şi lăcuită, dar şi pe modelele tăiate imediat sub genunchi, cum s-a observat în colecţia Gucci. Nu în ultimul rând, anii ‘80 înseamnă cizme peste genunchi, iar Lanvin şi Alexander Wang au s-au folosit de această lungime pentru a oferi modelelor un aer futurist.  

image

Cizme Gucci

„În acest sezon, marile case de modă propun câteva direcţii stilistice care, din fericire, pot fi abordate chiar şi în lipsa unu stil de viaţă all-glamour (n. r. - monden). Cea mai vizibilă este perioada anilor ‘60, reprezentată în materie de încălţăminte de cizme din piele lăcuită, lungi până sub genunchi, potrivite siluetelor înalte şi suple, sau cizme din piele întoarsă, deasupra genunchilor, alegere ideală pentru a crea acest aspect de verticalitate. Ambele modele se poartă cu rochii trapez, fuste mini cu croială A“, recomandă Raluca Dobrovolschi.

Nu în cele din urmă, cizmele-gladiator, care se leagă pe picior, ca în cazul modelelor semnate Alexander McQueen, Emilio Pucci, Altuzarra sau Versace, se regăsesc atât în varianta elegant, cu toc înalt, cât şi cu talpa joasă. 

Supremaţia poşetelor mari, la final 

În ceea ce priveşte genţile, acestea urmează, cum este şi firesc, regulile deja trasate anul acesta. Modelele clutch cu detalii preţioase, care pot fi admirate mai ales în colecţia D&G, mixul de texturi, cu piele întoarsă şi piele naturală sau piele şi metal, pe care a marşat Lanvin, genţile cu franjuri sau genţile-sac de la Mulbbery  reprezintă direcţii principale în această privinţă. 

image

Plic-supradimensionat Lanvin

În opinia Ralucăi Dobrovolschi, tendinţa poşetelor mari îşi pierde poziţia privilegiată din ultimele sezoane, locul fiind ocupat „de opţiuni mici şi medii“. „Salvatore Ferragamo, Hugo Boss, Christian Dior, Louis Vuitton, Miu Miu şi Marni propun modele retro, ideale pentru ţinutele business. De asemenea, în context profesional, o notă de preţiozitate va fi oferită de poşetele din piele de reptilă, care vor arăta excelent în ţinute monocrome şi sobre. Ţinutele degajate vor fi completate de poşetele cu franjuri Stella McCartney, Michael Kors sau Lanvin, poşetele sac Ralph Lauren sau cele din materiale textile  de la Vivienne Westwood şi Chanel“, recomandă Dobrovolschi.

Citeşte şi:

FOTO Iarna hainelor comode

Cum îngrijim corect încălţămintea iarna

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite