Cea mai veche pâine din lume are 130 de ani și se află în România. A intrat în World Record Academy (SUA)

0
Publicat:

Cea mai veche pâine din lume are 130 de ani, nu prezintă urme de mucegai şi se află în România. World Record Academy, din Miami, SUA, a omologată drept cea mai veche pâine din lume.

Pâine este într-o stare excelentă și nu prezintă urme de mucegai FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Pâine este într-o stare excelentă și nu prezintă urme de mucegai FOTO: Muzeul de Istorie Galați

Povestea începe în vara anului 1892, în Italia, atunci când pâinea a fost plămădită şi coaptă. Ea a fost prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova (10 iulie - 4 noiembrie 1892), expoziţie care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova.

La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I. 

Unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, Vasile Pamfil, a intrat în posesia pâinii şi a adus-o la Galaţi, într-o cutie de sticlă. Pâinea a fost păstrată în locuinţa sa până în mai 1915, când acesta a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi.

Potrivit istoricilor, în anul 1939, Paul Paşa donează nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă” întregul patrimoniu muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, cuprinzând 5.500 de obiecte, printre care şi „Pâinea din 1892”.

Comuniștii au retras pâinea din spațiul public

Pâinea a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii ’70, când regimul comunist a retras-o din spaţiul public. 

„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi. 

După aproape patru decenii în care a fost uitată în depozitele muzeului, „Pâinea de la Genova” a fost redescoperită în anul 2009, într-o stare excelentă de conservare. Astfel, produsul a intrat atât în atenţia specialiştilor în muzeografie, cât şi a celor din domeniul chimiei alimentare. Specialiștii au vrut să elucideze modalitatea în care a fost cu putinţă păstrarea ei pentru o perioadă atât de îndelungată. 

Pâinea este în proprietatea Muzeului de Istorie Galați FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Pâinea este în proprietatea Muzeului de Istorie Galați FOTO: Muzeul de Istorie Galați

„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să rezistate până în zilele noastre”, a precizat dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galați.

 Recunoscută de World Record Academy drept cea mai veche pâine din lume

În anul 2019, bunul aflat în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, pâinea de la 1892, a intrat în Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), din Miami, SUA, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recorduri mondiale. 

„Avem plăcerea să vă informăm că Pâinea istorică deţinută de Muzeul de Istorie Galaţi a fost recunoscută, omologată şi publicată drept Cea Mai Veche Pâine din Lume, de către Academia Recordurilor Mondiale”, au transmis atunci reprezentanţii World Record Academy, Muzeului de Istorie Galaţi.

Pâinea este păstrată în condiții speciale și este expusă publicului la anumite intervale de timp, bineînțeles cu respectarea unor condiții de conservare. 

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite