Două secole de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza. Moment atipic, fără public, la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul fusese pregătit cu migală de Muzeul Judeţean de Istorie, însă criza coronavirusului  a dat totul peste cap. În aceste condiţii, expoziţia dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea artizanului Unirii Principatelor a fost deschisă în anonimat, fără public.

Epidemia de CoVid-19 a ruinat planurile Muzeului de Istorie din Galaţi de a sărbători în mod deosebit ziua de 20 martie, în care se împlinesc două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi oameni din istoria neamului: Alexandru Ioan Cuza. 

„Ziua de 20 martie din anul 1820 trebuie să rămână în continuare întipărită în mintea românilor, ca dată istorică ce a marcat drumul parcurs de cel care a fost domnitorul ales la 5 şi la 24 ianuarie 1859, pentru scaunul domnesc al Principatelor Unite Române. La 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Întâiul Cuza, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi aduce încă o dată omagiul pentru cel care a plecat din scaunul de pârcălab al Ţinutului Covurlui în cel de Domn al Moldovei şi Valahiei”, spune profesorul Dragoş Căldăraru, directorul muzeului gălăţean.

Nicolae Iorga aprecia că „dacă ar dori cineva să cuprindă într-o formulă marea personalitate a lui Vodă – Cuza ar trebui să spună că el a fost un om vrednic de legenda sa şi că în jurul său s-a creat o legendă vrednică de dânsul… legendă care a răsărit din suferinţele şi nădejdiile poporului, întrupate însă pe deplin în om. Omul însuşi a avut acel superior bun simţ de a înţelege că, atunci când o tendinţă a poporului său se cuprinde în el, n-avea dreptul de a trăi altfel decât potrivit tendinţei care se întrupase în persoana lui”.

„Expoziţia omagială „Alexandru Ioan întâiul Cuza – Bicentenarul Naşterii”, rodul unui parteneriat dintre specialiştii Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea este finalizată şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie şi vizitabilă. Deocamdată, nu putem decât aştepta ca momentele dificile prin care trece ţara să se încheie”, a mai declarat profesorul Dragoş Căldăraru.

Totodată, acesta a anunţat că muzeul a scos o medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan Întâiul Cuza.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite