Ce sunt „streamerii de somn“, influencerii care fac avere doar filmându-se cum dorm

0
Publicat:

Majoritatea oamenilor au tresăriri în somn - dar câțiva au găsit o modalitate de a transforma asta în profit. Platformele video YouTube, TikTok și Twitch sunt pline de așa-numiții „streameri de somn”, care transmit în direct imagini cu ei înșiși sub pătură.

Streamer care doarme FOTO Shutterstock
Streamer care doarme FOTO Shutterstock

Kai Cenat - care a fost acuzat recent de incitarea la o revoltă în SUA - este în centrul acesteia. Estimările sugerează că a câștigat zeci de mii de dolari dormind în timpul unui flux non-stop de o lună în martie.

Amouranth, una dintre cele mai cunoscute vedete a acestui fenomen, a susținut în podcastul The Iced Coffee Hour în iunie că poate câștiga până la 15.000 de dolari dintr-un flux de somn. Pentru spectatori, transmisiunile în direct pe net ale somnului acestor vedete pot oferi un sentiment de comunitate - cineva cu care să adoarmă - precum și o sursă de divertisment.

Amouranth este a treia cea mai populară femeie de pe Twitch FOTO Profimedia
Amouranth este a treia cea mai populară femeie de pe Twitch FOTO Profimedia

Ideea poate părea bizară, dar nu este complet nouă - la începutul anilor 2000, reality show-ul Big Brother a devenit una dintre cele mai vizionate emisiuni din lume, iar posibilitatea de a vedea colegii de casă dormind în timpul nopții în transmisiunile live de 24 de ore ale emisiunii a devenit un succes online surprinzător, scrie bbc.com.

Kai Cenat FOTO Profimedia
Kai Cenat FOTO Profimedia

Și în 2004, National Portrait Gallery, o celebnră galerie de artă din Londra, a dezvăluit un videoclip de o oră cu fotbalistul David Beckham dormind.

Amâni și câștigi

Au început să apară și alte forme de fluxuri de somn. În loc să plătească streamerii pentru a dormi, spectatorii plătesc pentru a-i ține treji. Donând bani, oamenii pot declanșa zgomote puternice, alerte, lumini pâlpâitoare sau pot face ca diverse lucruri să se întâmple într-o cameră pentru a deranja streamerul din siestă.

Aceste videoclipuri sunt ca un joc video cu acțiune live, în care streamerul încearcă pur și simplu să adoarmă, iar jucătorii - sau spectatorii - fac tot ce pot pentru a-i trezi.

Tendința a început pe TikTok și include „sleepfluencers” (influenceri ai somnului) precum Jakey Boehm și Stanley – alias StanleyMov – care spune că câștigă suficient din fluxurile sale ocazionale de somn pentru a-și plăti chiria.

Telespectatorii vor plăti mult pentru acest privilegiu. De exemplu, pentru 95 de dolari, spectatorii pot plăti pentru a-i oferi lui StanleyMov un șoc electric printr-o brățară pe care o poartă: „De obicei, când fac streamuri în somn, sunt pentru a face videoclipuri YouTube și a face conținut din ele după aceea, așa că pentru mine să fiu zappat (curentat, n.r.) este, practic, doar conținut pentru canalul de YouTube”, a declarat el pentru BBC.

StanleyMov FOTO bbc.com
StanleyMov FOTO bbc.com

„Nu știu dacă este ca instinctele noastre primare, dar unora le place foarte mult să vadă alți oameni suferind sau răniți, dacă asta are sens.”

Dar, în ciuda faptului că a câștigat bani frumoși din fluxuri - cu taxe precum 12 dolari pentru a-i face luminile să pâlpâie sau 24 dolari pentru a-l orbi cu o lumină foarte strălucitoare - Stanley spune că a încetat să le mai facă deocamdată: „Mai iau o pauză de la fluxurile de somn. Din cauza sănătății mintale și a epuizării”

„Fac totul singur – în ultimii trei ani, am înregistrat și editat aproape trei videoclipuri pe săptămână... am multă greutate pe umerii mei când vine vorba de conținut“.

"Dar pentru că vreau să o fac în felul meu. Brandul meu este practic gluma mea, umorul meu și asta se rezumă și la editare, practic editez mental videoclipul în timp ce îl transmit pe net", a adăugat el.

Visează măreț

Poate însemna bani buni - dar asta o face o idee bună? Expertul în somn, doctorul Lindsay Browning, autoarea cărții de autoajutorare Navigating Sleeplessness, a declarat pentru BBC că există două școli de gândire.

„Știința arată că un somn regulat în fiecare noapte are o multitudine uriașă de beneficii”, a spus ea.

„Totuși, viața reală nu funcționează așa. Dar părinții ai căror copii se îmbolnăvesc? Există 100 de motive pentru care nu dormim bine.

„Slujba mea este să lucrez cu oameni care au insomnie, unde vor să doarmă, dar creierul nu îi lasă, iar o parte a vindecării insomniei este să reduc factorul frică că, de fapt, o noapte de somn prost nu este sfârșitul lumii."

Ea a spus că fluxurile de somn nu sunt o idee bună în principiu, dar „este ca și cum te-ai îmbăta într-o vineri - nu este grozav, știm cu toții asta, dar din nou te distrezi cu prietenii tăi și nu este sfârșitul lumii".

Doctorul Browning a adăugat: „Aș spune că dacă ați pune asta în categoria „a face o dată la două, trei săptămâni pentru a câștiga mulți bani”, atunci de ce nu?”

Și - în afară de șocuri electrice - este acel sentiment de comunitate care ar putea fi ceea ce îi aduce pe oameni înapoi la streamere precum Amouranth și Kai Cenat atunci când pur și simplu adorm profund.

„Oamenii îi urmăresc pentru confort”, a spus Stanley. „Ei simt că nu sunt singuri”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite