Ce au experimentat mai multe persoane care s-au „întors din morți”. Studiile arată rezultate uimitoare

0
Publicat:

Milioane de oameni au raportat experiențe de moarte iminentă de când a fost inventată resuscitarea cardiopulmonară, mai bine cunoscută sub numele de CPR, în 1960, spune dr. Sam Parnia, un medic de terapie intensivă de la NYU Langone Health care a cercetat acest fenomen timp de decenii.

Experiențele din apropiera morții FOTO Shutterstock
Experiențele din apropiera morții FOTO Shutterstock

Parnia este autorul principal al unui nou studiu menit să descopere ceea ce el numește „conștiința ascunsă” a morții prin măsurarea activității electrice din creier atunci când inima se oprește și respirația încetează.

Mulți oameni raportează aceeași experiență. Conștiința lor a devenit mai intensă și mai vie, iar gândirea lor a devenit mai clară și mai clară în timp ce medicii ca mine încearcă să-i revigoreze și cred că sunt morți”, a spus Parnia, profesor asociat la NYU Grossman School of Medicine din New York City.

Ei au senzația că s-au separat de corp și pot vedea și auzi medici și asistente și au putut să raporteze ce le făceau medicii într-un mod de 360 ​​de grade care este inexplicabil pentru ei”, a adăugat el.

„Întâlnirea cu Dumnezeu”

În plus, oamenii își revizuiesc adesea întreaga viață, își amintesc gânduri, sentimente și evenimente pe care în mod normal nu le-ar putea, și încep să se evalueze pe ei înșiși pe baza principiilor moralității și eticii. Este o „înțelegere globală a comportamentului lor de-a lungul vieții în care nu se mai pot înșela singuri”, a spus Parnia.

Oamenii spun, de asemenea, că au văzut o ființă asemănătoare lui Dumnezeu, spune Parnia, poate fi interpretată în diferite moduri: „Dacă se întâmplă să fii creștin, spui: L-am văzut pe Isus, iar dacă se întâmplă să fii ateu, spui: Am văzut asta, o ființă incredibilă de iubire și compasiune. Toate acestea au fost raportate acum de mai bine de 60 de ani.

În studiul, publicat joi în jurnalul Resuscitation, echipe de personal instruit din 25 de spitale din Statele Unite, Marea Britanie și Bulgaria au urmărit medicii în camerele în care pacienții erau „morți din punct de vedere tehnic”, a spus Parnia.

În timp ce medicii efectuau RCP, echipele de cercetare au atașat dispozitive care măsurau oxigenul și activitatea electrică la capul persoanei pe moarte. Încercarea medie de resuscitare a durat între 23 și 26 de minute. Cu toate acestea, unii medici au continuat să efectueze RCP până la o oră, a constatat studiul, arată CNN.

Resuscitarea este o circumstanță foarte tensionată, provocatoare. Este o intensitate foarte mare”, a spus el. „Nimeni nu a mai făcut asta până acum, dar echipele noastre independente de cercetare au reușit să efectueze procedurile fără a interveni în îngrijirea medicală a pacienților.”

Activitate electrică la o oră de la deces

Activitatea creierului a fost măsurată la intervale de două sau trei minute, când medicii au fost nevoiți să oprească compresiile toracice sau șocurile electrice pentru a vedea dacă inima pacientului va reporni, a spus Parnia.

 „Nu a fost nicio mișcare. A fost o tăcere. Atunci luam măsurători pentru a vedea ce se întâmplă. Am descoperit că creierul oamenilor care trec prin moarte s-a aplatizat, ceea ce te-ai aștepta”, a spus Parnia.

 „Dar interesant, chiar și până la o oră de la resuscitare, am văzut vârfuri – apariția activității electrice a creierului, la fel ca și eu când vorbesc sau mă concentrez profund”, a adăugat el.

Aceste vârfuri au inclus unde gamma, delta, theta, alfa și beta, potrivit studiului.

Din păcate, doar 53 de persoane din cele 567 de persoane din studiu, sau 10%, au fost readuse la viață. Dintre aceștia, 28 de persoane au fost apoi intervievate cu privire la ceea ce își puteau aminti din experiență. Doar 11 pacienți au raportat că au fost conștienți în timpul RCP și doar șase au raportat o experiență aproape de moarte.

Cu toate acestea, acele experiențe au fost clasificate împreună cu mărturiile a 126 de supraviețuitori ai stopului cardiac care nu au fost în studiu și „am putut să arătăm foarte clar că experiența înregistrată a morții — un sentiment de separare, o trecere în revistă a vieții tale, într-un loc care se simte ca acasă și apoi recunoașterea faptului că trebuie să te întorci – au fost foarte consecvenți pentru oameni din întreaga lume”, a spus Parnia.

Experiența morții este reală

În plus, studiul a luat semnalele creierului înregistrate și le-a comparat cu semnalele creierului realizate de alte studii privind halucinații, iluzii și iluzii și a constatat că acestea sunt foarte diferite, a adăugat el.

 „Am putut concluziona că experiența amintită a morții este reală. Se întâmplă odată cu moartea și există un marker cerebral pe care l-am identificat. Aceste semnale electrice nu sunt produse ca un truc al unui creier pe moarte, ceea ce au spus mulți critici.

Unii experți în domeniu au fost mai puțin convinși de concluziile studiului, care au fost prezentate pentru prima dată la sesiuni științifice în noiembrie 2022 și acoperite pe scară largă de mass-media.

 „Acest ultim raport al undelor cerebrale persistente după stop cardiac a fost disproporționat de mass-media. De fapt, echipa sa nu a arătat nicio asociere între aceste unde cerebrale și activitatea conștientă”, a spus dr. Bruce Greyson, profesor emerit Carlson de psihiatrie și științe neurocomportamentale la Universitatea din Virginia, Școala de Medicină din Charlottesville.

Adică, acei pacienți care au avut experiențe în apropierea morții nu au prezentat undele cerebrale raportate, iar cei care au prezentat undele cerebrale raportate nu au raportat experiențe în apropierea morții”, a spus Greyson pentru CNN prin e-mail.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite