Când și unde a apărut prima publicație umoristică în limba română din Imperiul Habsburgic. Se numea „Strigoiul”

0
Publicat:

Un oraș din țara noastră a avut primul ziar în limba germană. Este vorba despre Arad, care pe atunci era parte din Imperiului Austriac. Au urmat unul în limba mghiară și unul în română.

Unul dintre ziare era în limba germană FOTO Andrei Ando
Unul dintre ziare era în limba germană FOTO Andrei Ando

Doctorul în istorie Andrei Ando ne spune că primele ziare arădene erau: Tutti Frutti (1861 - limba română), Arader Kundschaftsblatt (1837 - limba germană), Aradi Hirdető (1840 - limba maghiară).

Aradul devine oraș liber regesc în anul 1834. Asta înseamna că o parte din impozitele colectate la nivel local rămâneau la Arad și puteau fi folosite pentru dezvoltarea orașului. Creșterea economică determinată de noul statut al urbei a generat apariția și dezvoltarea unei noi industrii importante în oraș: presa”, spune Andrei Ando.  

La vremea respectivă, limba oficială a administrației Aradului, parte a Imperiului Austriac, a fost limba germană. A fost limba elitei, limba instituțiilor oficiale, limba administrației.

De aceea, nu este întâmplător și nici surprinzător că primul ziar arădean apare tot în limba germană. Este vorba despre „Arader Kundschaftsblatt”, editat pentru întâia oară în anul 1837, de Franz Schwester. Apărea în fiecare sâmbătă și cuprindea anunțuri și informații locale. Ultimul număr al publicației a apărut la 15 septembrie 1849, la câteva săptămâni după sfârșitul revoluției pașoptiste anti-habsburgice”, spune Andrei Ando. 

Primul ziar arădean în limba maghiară a fost fondat în anul 1840, „Aradi Hirdető”, cu un conținut similiar publicației „Arader Kundschaftsblatt”. În perioada 1850-1853 a apărut bilingv, în limbile maghiară și germană.

„Tutti Frutti”, primul ziar în limba română

În limba română, primul ziar oficial s-a intitulat „Tutti Frutti”, publicație lunară din anul 1861, redactată de Mircea V. Stănescu. După șase luni, numele publicației, care reușise să câștige simpatia cititorilor, s-a schimbat în „Strigoiul”, revistă considerată prima publicație satirică românească din Imperiul Austriac, redactată timp de doi ani tot de Mircea V. Stănescu.

Din anul 1863, revista devine «Umoristulu», redactată inițial de Gheorghe Ardelean, iar mai târziu de Iosif  Vulcan. Rezistă până în anul 1866”, mai adaugă doctorul în istorie.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite