Tabloul surprinzător găsit pe capacul unui cufăr. E o veritabilă radiografie a societății de acum un secol și jumătate FOTO

0
Publicat:

Unul dintre cele mai vechi tablouri cu Aradul a fost găsit pe capacul unui cufăr și datează dinainte de 1882. Tabloul, pictat în culori vii, redă o scenă de toamnă, într-o zi de târg.

Tabloul este pictat în culori vii FOTO Andrei Ando
Tabloul este pictat în culori vii FOTO Andrei Ando

Doctorul în istorie Andrei Ando este cel care vorbește despre această pictură. În ea apar mai multe persoanje, dar și clădiri și vite.

18 personaje apar pe o pictură pe partea interioară a capacului lăzii și redă scene cotidiene din actuala Piață Avram Iancu. Apar în peisaj un evreu, o vânzătoare de pepeni și clienta sa, localnici care povestesc la umbra caselor, un cioban care negociază probabil un schimb de produse cu un comerciant de stofă, un domn la taifas cu ceea ce pare o fată în casă, bătrâni sprijiniți pe bastoane, un militar călare. Toți bărbații din imagine poartă barbă, au paltoane, iar cumpărătoarea de pepeni este coafată și poartă o rochie simplă, cu umerii acoperiți cu un șal; este, cel mai probabil, o servitoare. Remarcăm rasa vitelor din tablou, autentic ungurească, «szürkemarha», vite cenușii”, descrie doctorul în istorie Andrei Ando.

În centrul imaginii este monumentul Sfintei Treimi, construit de comunitatea arădeană în anul 1746 ca ofrandă la finalul marii epidemii de ciumă, monument care în anul 1882 era deja foarte degradat. Tabloul redă și imaginea vechii biserici minorite arădene, demolată anterior construirii noii catedrale (1902-1903).

Cufărul care ascunde tabloul este expus la Complexul Muzeal Arad.

Deschis în 1893

Muzeul din Arad a fost deschis în 1893 ca expoziție de relicve al revoluției pașoptiste, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat. Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în noul construitul Palat Cultural (1913), alături de filarmonica și biblioteca orașului.

Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie și istorie medievală precum și o galerie de artă europeană. În perioada interbelică, au fost adaugate o expoziție de etnografie și două camere memoriale dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop (1934).

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite