Boabele care ar putea schimba gustul cafelei. Mai puțin dulci, dar mai rezistente

0
Publicat:

Pe pantele fertile ale Muntelui Kenya, Martin Kinyua, un mic fermier care cultivă cafea, a hotărât să nu planteze noi culturi, relatează BBC.

Cafea
Consumul mondial de cafea a crescut cu 2% pe an. Foto: Arhivă

Răsadurile, susține el, vor muri pur și simplu în căldură. 

Avem un sezon de secetă prelungit", a adăugat Kinyua. „Suntem obișnuiți cu două sezoane ploioase, ploile scurte și ploile lungi. În acest moment, nu poți spune când vor veni ploile scurte". 

Kinyua, care este membru al Cooperativei de fermieri Mutira din comitatul Kirinyaga din Kenya, a precizat că temperaturile ridicate atrag mai mulți dăunători și boli, ceea ce crește costurile de protecție a culturii sale. 

Fiind întrebat dacă s-a simțit vreodată expus riscului de a nu câștiga suficienți bani pentru a se descurca, el a afirmat: „Da, am simțit asta de multe ori”

Ceea ce se întâmplă la ferma lui Martin este o perspectivă asupra pericolului în care se află industria cafelei. 

 Arabica, specia pe care o cultivă fermierul, reprezintă majoritatea boabelor de cafea comercializate la nivel mondial, circa 70%. Dar este foarte sensibilă la schimbările de temperatură și umiditate. În ultimii doi ani, producția nu a reușit să satisfacă cererea. 

Industria își pune acum speranțele într-o altă specie de cafea pentru a susține producția, liberica. Originară din vestul și centrul Africii, cultivarea comercială este concentrată în Filipine și reprezintă în prezent doar 2% din recolta globală de boabe de cafea. 

Cafea
Liberica este rezistentă în condiții climatice schimbătoare. FOTO Shutterstock (Arhivă)

„Liberica este mai rezistentă la schimbările climatice”

Cu un bob mai dur, mai dificil de prelucrat și perceput ca producând o aromă mai puțin dorită, liberica stârnește interes datorită rezistenței sale în condiții climatice schimbătoare. 

Într-o seră, dr. Aaron Davis desparte ramurile unei plante pentru a descoperi un ciorchine de fructe roșii. Boabele roșii, cunoscute sub numele de cireșe de cafea, sunt cele care sunt procesate și prăjite pentru a crea băutura îndrăgită în întreaga lume. 

Activitatea lui Davis s-a desfășurat cu o urgență din ce în ce mai mare în ultimii ani. Conform rezultatelor ultimului său studiu, în cazul în care temperaturile globale cresc cu 2 grade Celsius, țările care furnizează un sfert din producția mondială de arabica vor suferi scăderi majore ale randamentului. O creștere de 2,5 grade Celsius va avea acest impact asupra a 75% din aprovizionare. 

Avem nevoie de alte specii de culturi de cafea care să poată crește în condiții schimbătoare", spune el. „Și ceea ce observăm este că liberica este mai rezistentă la schimbările climatice decât arabica”. 

Fiind întrebat ce se va întâmpla dacă piața cafelei nu se adaptează, Davis susține că: „Vom avea mai puțină cafea și prețurile vor crește, dar adevărata lovitură și adevăratul pericol este pentru agricultori". 

 „Omul de rând bea cafea barako"  

Rezultatul ar putea fi transformarea produsului din ceștile noastre de cafea. 

Romulo, o cafenea filipineză din vestul Londrei, servește cafea barako, obținută dintr-un amestec de boabe liberica și arabica. Este o cafea tradițională în Filipine. 

Când am crescut în Filipine, era important să ai Nescafe, iar omul de rând bea cafea barako", spune proprietarul Chris Joseph. 

În fața sa, Joseph a pus pe o farfurie un amestec de boabe arabica și liberica. Boabele liberica sunt de aproape două ori mai mari, cu o lungime de aproximativ un centimetru, și mai uniforme din punct de vedere estetic decât arabica. 

Proprietarul cafenelei susține că, pentru el, liberica este „dulce”. În trecut, liberica a fost considerată o cultură inferioară. Boabele sale mari sunt mai greu de recoltat și de prelucrat, iar gustul este considerat ca fiind mai amar. 

Robusta este considerată o specie secundară. Totuși, cercetătorii se concentrează asupra unei subspecii de liberica cu un bob mai mic, numit excelsa, despre care cred că are o aromă mai bună. 

În orice caz, este probabil ca răspândirea cafelei liberica să nu fie o chestiune de popularitate, ci de necesitate. 

Comercianții de cafea se află sub o presiune imensă pentru a satisface cererea în creștere. Volcafe este unul dintre cei mai mari comercianți din lume, gestionând circa 600 de milioane de kilograme de cafea pe an. 

Consumul mondial de cafea a crescut cu 2% pe an

În ultimul deceniu, am observat că, în general, consumul mondial de cafea a crescut cu 2% pe an", a declarat Hannah Rizki, director de cercetare. 

În același timp, Volcafe consideră că anul viitor va fi „un al treilea deficit consecutiv fără precedent" în ceea ce privește producția. În continuare, Rizki a explicată că „Oferta a fost sub cerere, iar când acest lucru tinde să se întâmple, stocurile globale sunt reduse. Ne așteptăm ca aceste stocuri să continuă să scadă”. 

În ceea ce privește perspectiva ca liberica să compenseze deficitul, ea consideră că există un „potențial uriaș"

Este cazul ca guvernele să se implice și să promoveze diferite soiuri, dar și ca fermierii să înțeleagă soiurile pe care le cultivă". 

În mod normal, este nevoie de patru ani pentru ca o plantă de cafea să crească de la sămânță până la prima recoltă. Acest lucru reprezintă o investiție de timp considerabilă pentru fermierii care nu cunosc această specie, precum și un risc, roadele nu sunt garantate. 

Însă, liberica este deja acceptată de Organizația Internațională a Cafelei, principalul organism interguvernamental pentru cafea, ca parte a misiunii sale de consolidare a industriei. 

Directorul său executiv, Vanúsia Nogueira spune că aroma cafelei se va schimba probabil odată cu adăugarea cafelei liberica, astfel încât industria să poată satisface cererea. Dar, principala sa preocupare este reprezentată de mijloacele de trai ale agricultorilor, fiindcă nesiguranța economică este „o problemă”. 

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite