Gheaţa arctică se topeşte rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topire fără precedent a gheţii arctice
Topire fără precedent a gheţii arctice

Urşii polari ar putea ajunge o raritate, potrivit unui raport care arată că gheaţa arctică s-a topit în ultimii 50 de ani într-un ritm mai accelerat decât pe parcursul unui mileniu şi jumătate.

Potrivit revistei de ştiinţă „Nature", îngrijorătoare este şi perioada lungă de timp de când se manifestă acest fenomen. „Este dificil să nu luăm în considerare faptul că efectul de seră influenţează aceste evoluţii", a declarat Christian Zdanowicz, co-autor al studiului. Împreună cu echipa sa, canadianul a analizat 70 de surse de date prin care a dorit să determine evoluţia nivelurilor de gheaţă din ultimii 1.000 de ani. Cifrele obţinute au fost comparate cu însemnări anterioare din ultimele secole.

„În ultimii 50 de ani, temperaturile au crescut constant în zona Oceanului Arctic, atât în aer, cât şi la nivelul apei. Dacă facem comparaţie cu numeroase studii care au apărut în ultimul timp, indicatorii sunt cât se poate de categorici şi arată că încălzirea zonei arctice se accelerează", a mai declarat Zdanowicz. El a recunoscut însă că studiul său nu este unul care să se întindă pe o perioadă foarte mare de timp, aşa cum se întâmplă în general în cercetări de acest tip. 

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite