FOTOGALERIE Topul celor mai spectaculoase microfotografii ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La concursul „2011 Small World Microphotography Competition" (Competiţia Mondială de microfotografie 2011 - n.r.) au aplicat oameni talentaţi din peste 70 de ţări, însă numai 92 dintre ei s-au dovedit câştigători

Imaginile premiate la această competiţie vor fi folosite pentru realizarea unui calendar, care va fi utilizat la muzeu.

Primele 10 locuri ale clasamentului sunt detaliate mai jos:

Locul 1: Un gândac



Cea mai bine cotată microfotografie în cadrul întrecerii este imaginea unei larve de gândaci, mărită de 20 de ori. Subiectul pozei a ajuns „victimă" după ce s-a aşezat pe mâna fotografului Igor Siwanowicz (fotograf şi om de ştiinţă din Wisconsin, SUA) şi l-a muşcat. Sarcina lui nu a fost una uşoară, deoarece capul insectei avea doar 1,3 milimetri, ceea ce-o făcea imposibil de imortalizat.

Locul 2: Fir de iarbă

Top 10 microfotografii



Pentru a putea fi fotografiate, componentele unui fir de iarbă au trebuit mărite de 200 de ori cu o microcameră fluorescentă. Premiul aferent locului 2 a revenit Donnei Stolz de la Universitatea din Pittsburgh (SUA).

Top 10 microfotografii

Locul 3: Alge



Un specimen viu din specia de alge Melosira moniliformis (dreapta) a fost mărit de 320 de ori de fotograful Frank Fox de la Trier University of Applied Sciences din Germania.

Locul 4: Crucea voinicului

Top 10 microfotografii



Aceste imagini pot arăta ca nişte picioare de şopârlă, dar reprezintă doar planta crucea-voinicului. Premiul aferent locului 4 îi revine lui Robin Young de la University of British Columbia (Marea Britanie), care a mărit imaginea reală de 20 de ori.

Locul 5: Suprafaţa unui microcip

Top 10 microfotografii



Chiar dacă seamănă cu un labirint, o reconstrucţie tridimensională a suprafaţei unui microcip amplificată de 500 de ori este câştigătoarea locului 5 în topul celor mai reuşite microfotografii ale anului 2011. Autorul este germanul Alfred Pasieka.

Locul 6: Celule solare

Top 10 microfotografii



Cracate şi amplificate de 50 de ori, imaginile unor celule solare devin artă abstractă în imaginea care ocupă poziţia a 6-a în concursul „2011 Small World Microphotography Competition". Dennis Callahan de la Institutul de Technologie din California (SUA) a imortalizat arseniură de galiu, un amestec de galiu şi arseniu, care acţionează ca un semiconductor în celule solare.

Locul 7: Fibrele mouse-ului

Top 10 microfotografii



Mărită de 40 de ori cu un microscop care scanează cu laser, imaginea fibrelor unui mouse a dat naştere unui tablou plin de culoare. Fotograful se numeşte Gabriel Luna şi lucrează la Universitatea din California (SUA).

Locul 8: Granulit colorat

Top 10 microfotografii



Bernardo Cesare din Padova (Italia) a surprins imaginea uimitoare a unei roci colecţionate în Kerala (India), mărind-o de 2,5 ori.

Top 10 microfotografii

Locul 9: Crustaceu marin



Inofensiv, acest crustaceu marin este unul dintre cele mai comunce creaturi multicelulare care trăiesc în ocean. Jan Michels de la Universitatea Kiel din Germania a ocupat locul 9 în această competiţie, mărind imaginea originală de 10 ori.

Locul 10: Purici de apă

Top 10 microfotografii



Amplificate de 100 de ori, mecanismele interioare ale unui purice de apă dulce apar într-o imagine realizată de Joan Röhl de la Institutul pentru Biochimie şi Biologie din Potsdam (Germania).

Top 10 microfotografii
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite