Final de expediţie pentru primul român care a traversat Americile de la nord la sud pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Păltineanu (29 de ani), un român stabilit în Canada, a pornit pe două roţi din Alaska în urmă cu trei ani şi a ajuns, astăzi, la capătul expediţiei sale, în Ushuaia, fiind primul român care a reuşit să unească, pe bicicletă, cele două extreme ale Americilor.

Radu Păltineanu şi-a început expediţia americană pe bicicletă pe 5 august 2015, din Deadhorse, în nordul Alaskăi, ajungând, ieri, după 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe cursul fluviului Amazon spre sudul Ţării de Foc, în Ushuaia. Călătoria l-a purtat pe Radu prin toate ţările Amercii de Nord şi de Sud: Alaska (SUA) - Canada - SUA - Mexic - Guatemala - Belize - El Salvador - Honduras - Nicaragua - Costa Rica - Panama - Columbia - Venezuela - Brazilia - Guyana - Surinam - Guiana Franceză (Franţa) - Peru - Ecuador - Bolivia - Argentina - Paraguay - Uruguay şi Chile.

„Doamnelor şi domnilor, am reuşit! Astăzi, la orele 21:51 (n.r. ora 4:51: AM) am ajuns în Ushuaia, capătul expediţiei mele americane, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe bicicletă. Mai precis, Deadhorse în nordul Alaskăi şi Ushuaia, în sudul Ţării de Foc, în prima aventură românească de acest gen. Închei această expediţie cu 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe cursul fluviului Amazon. (…)

Mi-am început expediţia americană pe 5 august 2015, în tundra alaskană, coborând apoi în paralel cu lanţul munţilor Stâncoşi, Canada şi Statele Unite. A urmat deşertul Chihuahua, Platoul Central Mexican, ascensiunea pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 m), jungla din sudul Mexicului şi Guatemala, vulcanii Americii Centrale şi căldura infernală a Tropicelor.

Din Columbia, am luat-o spre est, începând să zig- zăguiesc pe întreg continentul sud american. Au venit, pe rând, Marea Savană şi cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia şi atingerea punctului cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador. Apoi, deşertul de pe coasta peruană, altiplano andin, unde am pedalat, uneori, la peste 4.500 de m altitudine, căldurile infernale din nordul Argentinei şi Paraguay şi, în final, stepa nesfârşită a Patagoniei. Pot spune cu mâna pe inimă: Wow, what an amazing journey!“, a scris Radu Păltineanu într-o postare pe Facebook.

Imagine indisponibilă

Radu a povestit, constant, pe pagina sa de Facebook, despre locurile şi oamenii pe care i-a întâlnit în aventura sa, despre care spune că „a avut şi un profund impact cultural şi uman asupra mea“. Călătoria sa a fost sprijinită de câţiva parteneri logistici, care i-au donat echipamente, iar banii au fost strânşi prin donaţii, cu ajutorul unei campanii online. Plănuieşte să se întoarcă în România, să scrie o carte şi să realizeze un documentar despre expediţia sa unică pe bicicletă.

Imagine indisponibilă

Acasta nu a fost prima aventură de acest fel pentru Radu. Înainte de a traversa Americile pe bicicletă, Radu a călătorit în mai multe ţări, parcurgând peste 14.000 de kilometri cu autostopul, iar cu bicicleta a mers şi în anul 2013, de la Copenhaga până la Cluj, adică 2.440 de kilometri. Cheltuielile lui au fost în general minime, pentru că de obicei a stat în cort, s-a cazat la localnici sau a apelat la sistemul couchsurfing (proiect prin care turiştii se cazează în casa unor persoane, pe care le vor primi apoi la ei acasă). În acest fel Radu a ajuns şi în Iran, cheltuind numai 300 de euro pentru călătorie, mergând doar cu autostopul şi străbătând Turcia.  „Weekend Adevărul“ a scris despre începuturile călătoriei lui Radu chiar înainte ca tânărul - care atunci avea 26 de ani - să pornească la drum.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite