Epoca hipsterilor a apus: cine vine tare din urmă şi înlocuieşte lumbersexualul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul este terenul preferat de joacă al unui yuccie, categoria care câştigă teren în faţa lumbersexualilor. FOTO Mashable
Internetul este terenul preferat de joacă al unui yuccie, categoria care câştigă teren în faţa lumbersexualilor. FOTO Mashable

Noul mileniu a adus cu sine o mulţime de modele sociale, printre cele mai discutate fiind hipsterul, personaj care tânjeşte să fie unic prin stilul său. UItima versiune a hipsterului, lumbersexualul, este însă pe „moarte“, locul său fiind luat de o altă categorie interesantă.

După lungi „lupte de supravieţuire”, personajul cu barbă, tatuaje, ochelari de tocilar şi cu o grijă aparte pentru mediu a pierdut lupta cu conformitatea colectivă, îndepărtându-se tot mai tare de idealul său: individualitatea. 

Ultimul derivat al hipsterului aflat în în atenţia publicului a fost lumbersexualul, bărbosul tatuat dornic să îşi etaleze calităţile masculine, a cărui înfăţişare aminteşte de tăietorii de lemne. De notorietate se bucură acum „yuccies”, denumire care face trimitere la sintagma „Young Urban Creatives” (n.r. tinerii creativi din marile oraşe), generaţie obişnuită cu confortul şi care îşi urmăreşte visele şi idealurile, exploatându-le. 

Marile oraşe sunt pline de astfel de persoane care încearcă să răzbată în domeniile care le pasionează, care nu coincid neapărat cu cele pentru care au studiat, fiind atraşi de regulă înspre zona artistică. 

Yuccies au o pasiune pentru reţelele sociale şi, de obicei, sunt privelegiaţi graţie talentului lor creativ. Uneori sunt caracterizaţi chiar de cinism, scrie mashable.com, considerând că nu trebuie să muncească prea mult pentru ce îşi doresc. În plus, îşi aleg propriile bătălii, iar viaţa lor profesională nu urmează un curs tradiţional. Yuccies sunt persoanele nu se lasă definite de bogăţie, ci de relaţia dintre bogăţie şi creativitatea personală. Cu alte cuvinte, yuccies îşi doresc să fie liberi şi să scoată bani din ideile lor, nu din ale altora, având calităţi antreprenoriale extraordinare.

Iată are sunt calităţile unui yuccie:

- nu îi place gentrificarea (expl. gentrificare- inflirtarea persoanelor cu pregătire ridicată şi venituri mari în zonele centrale ale oraşelor)

- face diverse cursuri artistice, de exemplu de pictură sau dans

- evită să îşi facă tatuaje la vedere, pentru că nu ar fi o mişcare prudentă în carieră (unii angajatori ar putea avea o problemă cu tatuajele)

- încă se uită la serialul Seinfeld

- îşi cumpără ziare stufoase, dar nu le citeşte

- are o mulţime de fani pe Instagram, unde postează poze cu ce mănâncă

- internetul este terenul lui preferat de joacă

- promovează prin hashtaguri diverse produse, de obicei pe contul lor de Instagram, fără să câştige neapărat ceva din acest lucru, lansează campanii

Când toţi încearcă să fie diferiţi, nimeni nu reuşeşte să fie cu adevărat

Cu câţiva ani în urmă, yuccies ar fi putut fi considerat hipster, însă nu cel de astăzi. În zilele noastre, hipsterul autentic nu mai există. A fost dat la o parte de versiunea „de marketing”, care a înlocuit petrecerile câmpeneşti cu sejururi în staţiuni pretenţioase şi cursuri de meditaţie, iar telefoanele normale cu iPhone-uri, mai notează mashable.com. 

Această perindare de modele care apar şi dispar peste noapte au fost explicate prin ceea ce se numeşte „paradoxul hipsterului”, şi anume eşecul individului care formează un model de comportament uman pentru a se evidenţia faţă de marea masă, dar în scurt timp devine la fel ca mulţi alţii. Matematicianul american Paul Smaldino a explicat într-o lucrare recent publicată în Royal Society Open Science de ce aceşti „inovatori“ sunt invariabil condamnaţi să se îndreapte către uniformizare. Chiar şi când există o gamă variată de opţiuni în ceea ce priveşte originalitatea, oamenii nu se pot îndrepta decât spre o singură poziţie de conformitate. Chiar şi o preferinţă mai puternică pentru originalitate tinde în timp spre acelaşi rezultat. Aşadar, conform profesorului, dorinţa noastră comună de a fi diferiţi ne va conduce invariabil către conformitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite