De ce suntem lunea obosiţi şi lipsiţi de chef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele trândăviei de la începutul săptămânii stă un fenomen cunoscut sub numele de „social jet lag”, un fel de epuizare similară cu cea provocată de schimbarea fusului orar, determinată de modificările din programul de odihnă din zilele de lucru şi din weekend.

Chiar şi schimbările minore din timpul weekendului, cum ar fi modificarea orelor de trezire şi culcare, pot avea un impact asupra memoriei şi a timpului de reacţie, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rush din Chicago.

Schimbarea programului de somn poate explica sentimentul de ameţeală de luni dimineaţa.

Studiul a constatat că, viteza de reacţia a subiecţilor pe care s-a efectuat cercetarea, a fost mai lentă de dimineaţă decât după-amiază, în special după un weekend în care s-a dormit mai mult. De asemenea, s-a constat că efectele „social jet lag” pot dura până miercuri şi, în timp, contribuie la creşterea consumului de cofeină şi a riscului de obezitate.

Dar angajaţii îşi revin mult mai repede dintr-o astfel de stare, susţin angajatorii. Mai multe studii au constatat că marţi este ziua cea mai productivă din săptămână.
 
Termenul a fost inventat de profesorul german Till Roenneberg, care, a constatat că angajaţii cu un nivel crescut de epuizare, au de trei ori mai multe şanse de a deveni supraponderali.
Creşterea consumului de băutură în weekend, ori mesele neregulate şi statul până târziu, toate pot contribui la apariţia fenomenului „social jet lag”.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite