Cum te pune la pat maşina de spălat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile mici folosite la spălat împrăştie microbii, în loc să-i distrugă FOTO Adevărul
Temperaturile mici folosite la spălat împrăştie microbii, în loc să-i distrugă FOTO Adevărul

Spălatul hainelor la temperaturi de 30°C poate transforma cuva într-un focar de infecţie, numai prin răspândirea bacteriilor şi transferarea microbilor de pe lenjeria intimă pe prosoapele de bucătărie, spre exemplu, potrivit „Daily Mail”.

Faptul că hainele miros a prospeţime nu atestă curăţenia impecabilă, ci doar oferă senzaţia falsă a acesteia. Potrivit cotidianului britanic, renunţarea la spălatului hainelor la temperaturi mari şi detergenţi puternici din era bunicii protejează materialele, dar nu şi sănătatea noastră. 

Cercetări în domeniu au demonstrat că temperaturile mici nu reuşesc să omoare bacteriile din rufele murdare, transformând cuva într-un focar de infecţie.

Nivelul bacteriilor descoperit de microbiologişti în cuvele maşinilor de spălat şi pe presupusele haine „curate” a convins-o pe experta în igienă, doctor Lisa Ackerley, să înceapă o campanie de conştientizare a pericolului la care ne supunem, „Sick Laundry Cycle (Ciclul hainelor bolnăvicioase)”.

„Consumatorii cred că produsele obişnuite sunt îndeajuns pentru a abţine haine curate, dar asta nu se traduce şi în igienice”, a spus aceasta.

„Tendinţa de a reduce temperaturile, alături de volumul apei, şi de a folosi detergenţi gentili au afectat eficacitatea procesului de curăţare în ceea ce priveşte exterminarea bacteriilor de pe hainele contaminate. Trebuie să reevaluăm igiena rufelor noastre”, a explicat Ackerley.

Unul dintre lucrurile pe care oricine trebuie să le facă este un spălat, la 90°C, al maşinii, fără haine, măcar o dată pe lună.

Lenjeria de pat şi cea intimă, precum şi şosetele, trebuie spălate separat de bluze, tricouri şi prosoape de bucătărie, mai ales dacă folosiţi temperaturile mici.

Nu închideţi imediat cuva după ce aţi spălat, permiteţi aerului să intre şi să reducă numărul bacteriilor.

Maşina de spălat, cu tot cu mânere, butoane, uşă şi compartimente, trebuie spălată regulat, mai ales după ce aţi folosit-o pentru lucruri foarte murdare.

Dacă spălaţi la temperatură mică fără un dezinfectant de haine, atunci spălaţi-vă pe mâini după ce aţi scos hainele ude din maşină.

O apreciere a microbilor realizată pentru a evalua riscul asociat de haine arată că o cantitate de 0,1 grame (10.000 de organisme vii) de materie fecală se află într-o pereche de boxeri curaţi.

Campania „The Sick Laundry Cycle” nu vrea să înveţe oamenii doar despre hainele contaminate cu bacterii şi înlăturarea acestora, ci şi cum să prevină.

Piesele care sunt cele mai dispuse la contaminare cu agenţi patogeni sunt cele care intră în contact direct cu pielea – lenjerie intimă, prosoape, şervet de faţă şi lenjerie de pat.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite