Sarcina, între mit şi adevăr: au gravidele liber la alcool şi cafea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre primele lucruri pe care medicul i le spune unei viitoare mame este să reducă consumul de alcool şi de cafea. O scriitoare americană, profesor de economie la Universitatea din Chicago, consideră că temerile specialiştilor nu sunt întemeiate şi că gravidele nu ar trebui să-şi refuze micile plăceri ale vieţii.

Emily Oster a iscat controverse în SUA după ce a îndrăznit să demonteze, în opinia ei, adevăruri convenţionale despre perioada gravidităţii, într-o carte intitulată „De ce vechile sfaturile despre sarcină sunt greşite şi care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoşti cu adevărat“. 

De profesie economist, Emily a mărturisit că a început să se documenteze la modul foarte serios în legătură cu o serie de aspecte legate de graviditate din clipa în care a rămas însărcinată. 

Aceasta a explicat pentru Daily Mail că în cartea ei nu încurajează consumul de alcool sau alte obiceiuri care ar putea dăuna viitoarelor mame sau copiilor lor, ci că pur şi simplu a dorit să arate că studiile realizate în această direcţie nu susţin imaginea şi îndrumările pe care cărţile de specialitate şi foarte mulţi medici le oferă femeilor însărcinate. 

Atitudine relaxată pe timpul sarcinii 

„Am vrut să le prezint femeilor date concrete, evidenţe, în aşa fel încât să decidă singure ce este mai bine să facă. Am analizat cu atenţie cifrele avansate de o serie de studii şi aşa am ajuns la concluzia că viitoarele mame ar trebui să aibă o atitudine ceva mai relaxată în privinţa anumitor obiceiuri transformate în adevărate sperietori. Un pahar de vin, cafeaua şi efortul fizic nu ar trebui să le fie interzise viitoarelor mame“,este de părere Emily Oster. 

Munca de cercetare a licenţiatei în economie la Harvard a debutat în urmă cu trei ani, atunci când a aflat că este însăcinată iar medicul i-a pus în vedere că ar trebui să renunţe la cele patru ceşti de cafea pe care le bea zilnic. 

Frustrată de lista tot mai lungă de interdicţii primită din partea specialistului, Emily a căutat studii care să arate legătura concretă dintre consumul de cafea şi riscurile asociate cu sarcina. Astfel a aflat că nu există nicio dovadă concretă care să indice o rată mai mare a sarcinilor pierdute din cauza consumului de cafea. „Am decis, în lumina descoperirilor pe care le-am făcut, să nu renunţ la obiceiurile mele“, a povestit Emily. 

Date reinterpretate în mod corect 

Intrigată de descoperirea făcută, britanica a găsit un alt studiu în Jurnalul Pediatric din SUA conform căruia consumul unui singur pahar de vin pe zi, pe perioada sarcinii, ar fi influenţat în mod negativ comportamentul ulterior al copilului. Analizând cu atenţie datele studiului, autoarea a descoperit că nu se ţinuse cont de faptul că dintre femeile participante la cercetare, 18% nu consumau deloc alcool, în timp ce 45% dintre cele care beau o pahar de alcool zilnic consumau ocazional şi droguri. Ceea ce a convins-o că, în funcţie de trimestrul sarcinii, viitoarele mame se pot bucura de un pahar de vin bun. Astfel, Emily este de părere că în primele trei luni de sarcină, gravidele nu ar trebui să-şi refuze două pahare de vin pe săptămână, iar după aceea ar putea chiar să se delecteze cu câte un pahar în fiecare zi, dacă asta doresc.

De asemenea, autoarea menţionează în carte că femeile însărcinate ar trebui să-şi vopsească în continuare părul, chiar dacă mulţi medici consideră că substanţele chimice ar putea dăuna fătului, iar cele care doresc să facă exerciţii fizice ar trebui să-ţi continue stilul activ de viaţă atâta timp cât nu fac un efort deosebit sau nu se încumetă la cine ştie ce mişcări riscante. 

Chiar dacă medicii avertizează viitoarele mame că ar trebui să excludă sau măcar să reducă din alimentaţie fructele de mare şi numite tipuri de peşte, Emily Oster a ajuns la concluzia că degustarea moderată a acestora nu reprezintă un risc.  

Concluziile exprimate de autoarea britanică în cartea amintită nu sunt, totuşi, acceptate de medici. Astfel, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din SUA a declarat pentru Daily Mail că alcoolul consumat pe durata sarcinii poate fi asociat cu avortul spontan, cu sindromul alcoolismului fetal şi cu o greutatea mică a copilului la naştere. „Sfătuim pe mai departe femeile care doresc să conceapă un copil sau care sunt însărcinate să evite consumul de alcool“, a subliniat reprezentantul ministerului.  

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite