Cum suna Pluguşorul comunist. Urările glorificau partidul şi cuplul prezidenţial „mult iubit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pluguşorul includea în versuri numele soţilor Ceauşescu şi realizările din timpul comunismului.
Pluguşorul includea în versuri numele soţilor Ceauşescu şi realizările din timpul comunismului.

Obicei străvechi, Pluguşorul a fost „modelat” de comunişti astfel încât să proslăvească regimul şi pe „marele grădinar care ne creşte cu mult har”. Există mai multe variante de Pluguşor din perioada socialistă, toate întrecându-se în a ridica în slăvi cuplul dictatorial şi „realizările” comuniste.

Pluguşorul este o tradiţie respectată cu sfinţenie de români, mai ales în zone ca Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Ideea principală a urărilor Pluguşorului se referă la alungarea relelor din anul în curs şi întâmpinarea cu bucurie a unui an mai bun. În perioada comunistă, versurile au fost modificate astfel încât să fie dedicate regimului aflat la putere.

Într-un articol din „Cutezătorii”, celebra revistă pentru copii din perioada comunistă, obiceiul era descris astfel: „După datina străbună, cu prilejul Anului Nou, în Capitală şi în judeţele ţării va avea loc Pluguşorul copiilor şi tineretului prin care tînăra generaţie a patriei îşi va manifesta dragostea şi recunoştinţa pentru minunatele condiţii de viaţă şi muncă ce le-au fost create de către partid, de către secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu”.

Citşte aici o varianta incredibilă a Pluguşorului, care includea în versuri numele soţilor Ceauşescu şi realizările din timpul comunismului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite