Cum scapi de gripă şi de răceli rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lupta împotriva bolilor de sezon te ajută şi alimentaţia, cu multe fructe şi legume
În lupta împotriva bolilor de sezon te ajută şi alimentaţia, cu multe fructe şi legume

Ţi-ai propus să te „pui la adăpost“ de neplăcerile provocate de gripă şi de răceală? Bineînţeles. Şi te-ai asigurat că ai în casă toate pastilele care te-ar scoate din necaz. Ce-ar fi să-ncepi totuşi cu metodele de prevenţie?

În timpul iernii, sistemul imunitar este mai slăbit decât în restul anului. Condiţiile meteorologice şi alimentaţia săracă în vitamine contribuie la această slăbiciune a organismului. Aerul rece inflamează căile respiratorii şi, mai ales dacă ai fost în preajma unei persoane răcite sau gripate, rişti ca boala să te doboare. „Virusul gripal şi o serie întreagă de alte virusuri care dau infecţii respiratorii sunt specifice sezonului rece deoarece atunci au condiţii optime de transmitere şi rezistenţă în mediu“, spune dr. Călin Ciubotaru, medic primar în medicina de familie.

Primele măsuri

În lupta împotriva bolilor de sezon te ajută şi alimentaţia, cu multe fructe şi legume, cu odihnă de cel puţin opt ore pe noapte, regenerează ţesuturile şi reface imunitatea. În plus, poţi opta şi pentru suplimente imunizante, cum ar fi vitamina C.

Obiceiuri care te menţin sănătoasă

Pentru a evita răceala şi gripa, ai grijă să respiri bine pe nas şi acoperă-ţi zona gurii cu un fular când ieşi din casă, astfel aerul inhalat ajunge în plămâni la o temperatură mai ridicată. De asemenea, încearcă să faci cât mai multă mişcare, deoarece exerciţiile fizice măresc rezistenţa sistemului imunitar. „Aerisirea frecventă a încăperilor, acoperirea nasului şi a gurii când tuşim sau strănutăm, spălarea mâinilor şi a nasului, precum şi evitarea aglomeraţiilor sunt măsuri eficiente de scădere a riscului de contaminare“, explică medicul.

Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite