Cum să îţi organizezi eficient timpul pentru a te bucura de viaţă. Sfaturile profesoarei de yoga Dana Ţupa: ce presupune tehnica „Mănâncă-ţi broasca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deseori ne plângem că timpul nostru este limitat, că nu mai avem timp de familie, să ne bucurăm de viaţă, nu mai avem timp să facem sport, să mănâncăm sau chiar să ne odihnim. Cunoscuta profesoară de yoga dezvăluie câteva tehnici cu ajutorul cărora ne putem organiza mai bine timpul.

În opinia specialistei în yoga Dana Ţupa, nu timpul este principalul vinovat pentru neajunsurile noastre, ci felul în care îl gestionăm. „S-a creat un mit greşit referitor la timp, unele teorii, mai mult sau mai puţin demonstrate ştiinţific, care spun că timpul s-a scurtat, că trăim de fapt 16 ore într-o zi şi nu 24 de ore. În realitate, timpul este un indicator relativ, care se mişcă în funcţie de viteza noastră. Sunt tot mai mulţi oameni care compară trecerea timpului de acum 20 de ani cu timpul din prezent şi găsesc multe discrepanţe, însă adevărul este că în prezent ne trăim viaţa într-un ritm mult mai alert şi ne supraîncărcăm cu sarcini. Din această cauză, tot mai mulţi oameni experimentează depresia şi anxietatea, iar acestea sunt principalele cauze pentru care uităm pur şi simplu de noi. Atât timp cât nu suntem conştienţi de noi, timpul va trece aproape fără să-l simţim. Noi dăm viteză timpului sau îl încetinim, nu timpul accelerează sau decelerează independent de acţiunile noastre“, explică profesorul de yoga Dana Ţupa (foto jos), care este şi fondatoarea primei şcoli de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Totodată, specialistul consideră că există patru strategii foarte eficiente prin care putem „dresa“ timpul nostru astfel încât să ne putem bucura şi de momentele frumoase din viaţă. 

dana tupa

„Mănâncă-ţi broasca!“

Tendinţa obişnuită de a amâna sau, mai degrabă, de a lăsa la urmă cele mai grele sau neplăcute sarcini, creează întotdeauna stresuri la nivel mental, avem senzaţia că timpul se scurtează, presiunile diverse tind să se acumuleze, iar atunci când apare termenul final de predare a proiectelor sau îndeplinire a sarcinilor, suntem sub un adevărat stres, lipsiţi cel mai adesea de energie şi ineficienţi. 

„Conceptul de «a-ţi mânca broasca», metaforic vorbind evident, presupune să începi exact şi fix cu ceea ce nu îţi place, oricât de greu ar fi, mai ales dacă nu ai cum să scapi de acea sarcină. Împlinirea acelui obiectiv prioritar va crea senzaţia de dilatare a timpului, iar efectele la nivel mental-emoţional vor fi întotdeauna bune, generând o buclă de feedback pozitiv, mărind încrederea în sine, voinţa şi anduranţa la stres. Atunci când lăsăm sarcinile nerezolvate, un volum tot mai mare de muncă ne va acapara timpul liber. Dacă nu reuşim să ne prioritizăm sarcinile şi să le rezolvăm imediat, fără să ne gândim că le putem face şi mâine, atunci ne va rămâne suficient timp şi pentru familie, plimbări sau o cină romantică. Pentru a ne mobiliza şi a rezolva o sarcină imediat, ne putem imagina ce am putea rata după aceea, dacă nu ne finalizăm la timp treaba“, sfătuieşte Dana Ţupa.

Învaţă să împarţi sarcinile cu alţii! 

Cu toate că ni se servesc mereu maxime conform cărora oamenii au resurse nelimitate, adevărul este că un om nu poate ţine pe umeri „greutăţile universului“. „Trebuie să învăţăm că nu trebuie noi să rezolvăm singuri probleme, ci putem să ne împărţim sarcinile cu alţi colegi sau angajaţi. Munca în echipa, prin împărţirea sarcinilor, ne va scuti de o viaţă fără timp liber. Când ni se cere agresiv să facem un lucru important, putem răspunde că facem cu mare drag acest serviciu împreună. Astfel vom stabili încă de la început relaţiile de putere, iar persoana respectivă va simţi că ţinem foarte mult la timpul nostru“, explică profesoara de yoga.

Alocă-ţi fiecare weekend pentru tine şi familie

„Acum două decenii, oamenii erau mai fericiţi deoarece se bucurau din plin de timpul liber. Weekend-urile erau exclusiv ale lor şi îşi planificau programul astfel încât să uite de probleme şi să-şi reechilibreze emoţiile. Prin această metodă, depresiile erau evitate, iar stările de anxietate nu aveau timp să se instaleze. În ziua de azi, oamenii lucrează şi în weekend-uri, crezând că în aceste două zile vor rezolva ce nu au reuşit în cele cinci zile lucrătoare. Adevărul este că, în timp, din cauza stresului acumulat, randamentul va scădea considerabil, iar zilele de sâmbătă şi duminică lucrate nu vor aduce niciun beneficiu nici la locul de muncă, dar nici în viaţa personală“, susţine specialista.

Practică yoga sau meditaţia şi trăieşte momentul

De-a lungul secolelor, înţelepţii au vorbit adeseori despre importanţa de a trăi în momentul prezent, întrucât omul este obişnuit să se raporteze fie la experienţele trecute, fie să proiecteze în viitor, uitând de sine şi de schimbările pe care le poate face în prezent, în viaţa sa. Atât yoga, cât şi meditaţia, prezintă tehnici de la simplu la complex, pentru a reuşi să te conectezi mai bine cu tine. Orice proiecţie în trecut sau în viitor aduce cu sine energia respectivă, cumulată cu emoţiile asociate. Şi cum trecutul nu îl mai putem schimba, devine inutil să ne focalizăm asupra lui, la fel cum viitorul este modelabil şi, prin urmare, incert. Practic, singurul pe care putem acţiona este chiar momentul prezent, pe care îl putem savura, trăi, experimenta pe deplin, prin observare, mişcare, simţire, într-un timp dedicat special nouă înşine, conchide Dana Ţupa. 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite