Cum îţi poate schimba viaţa felul în care respiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi dintre noi, când vine vorba de îmbunătăţirea stării de sănătate, mai degrabă ne ne gândim la alimentaţie şi exerciţii fizice, fară să realizăm că modul în care respirăm ne poate ajuta să ducem o viaţă mai echilibrată şi lipsită de stres.

„Noi luăm de bunăvoie respiraţia aşa cum ne luăm de bunăvoie inima”, a declarat Carla Ardito, expert în respiraţie
la Institutul Integral de Yoga din Manhattan şi creatoarea aplicaţiei „Breathing Lessons”. „Diferenţa este că putem să
lucrăm la felul în care respirăm
”, a adăugat ea, citată de „Huffington Post”.

De mii de ani, practica yoghină pranayama a fost utilizată drept metodă de reducere a stresului şi de vindecare a minţii şi a corpului prin exerciţii de respiraţie. Controlarea respiraţiei are numeroase beneficii, printre care amintim:

1. Stimulează dezvoltarea creierului

Concentrarea asupra respiraţiei are capacitatea de a mări grosimea corticală, potrivit unui studiu efectuat la Harvard în 2005.

2. Îmbunătăţeşte frecvenţa cardiacă

Frecvenţa cardiacă scăzută a fost asociată cu un risc sporit de infarct. Un studiu din 2012 a aflat că practicile de respiraţie adâncă pot îmbunătăţi frecvenţa cardiacă în cazul subiecţilor sănătoşi.

3. Reduce stresul

Dacă respiraţia ta este superficială, corpul tău nu reacţionează prea bine la stres, a menţionat Ardito.

4. Te scapă de anxietate şi emoţii negative

Mulţi dintre noi simţim că nu mai putem să respirăm când suntem puternic stresaţi, acest lucru reprezentând reacţia naturală a corpului la o ameninţare. Anul trecut, cercetătorii australieni au descoperit că respiraţia adâncă timp de 30 de minute înainte de o reprezentaţie le-a redus în mod eficient muzicienilor nivelul de anxietate.

5. Scade presiunea sangvină

O respiraţie adâncă preţ de câteva minute pe zi pot scădea presiunea sangină, potrivit doctorului David Anderson de la Institutul Naţional de Sănătate.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite