Ziua Mondială a Dansului, sărbătorită la Bucureşti: Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii Vertigo din Israel, în dialog online cu profesorul Octavian Saiu

0
0
Coregrafa Noa Werheim
Coregrafa Noa Werheim

Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, este invitată miercuri, pe pagina de Facebook Teatrelli, de la ora 13.30, la "Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu", într-o ediţie extraordinară transmisă gratuit online.

Cunoscutei coregrafei Noa Wertheim i se alătură Tobias Biancone, director general al Institutului Internaţional de Teatru – ITI-UNESCO şi Jarosław Fret, Directorul Institutului Grotowskişi al Teatr Zar, în prima ediţie online gratuită a "Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu" care va fi transmisă miercuri, 29 aprilie, live pe pagina de Facebook Teatrelli, de la ora 13.30. Dialogul sărbătoreşte Ziua Mondială a Dansului, iar discuţia se va desfăşura în limba engleză, fără traducere.

Publicul se va putea bucura de un dialog unic care reuneşte figuri emblematice ale dansului şi teatrului contemporan cu ocazia Zilei Mondiale a Dansului.

Noa Wertheim (coregrafa companiei de dans Vertigo din Israel – considerată una dintre cele mai representative companii de dans din lume la ora actuală, cu spectacole prezentate în România ca evenimente special în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu), Tobias Biancone, (Director General al Institutului Internaţional de Teatru – ITI-UNESCO) şi Jarosław Fret (Directorul Institutului Grotowskişi al Teatr Zar) se vor lăsa antrenaţi într-un dialog dedicat „mişcării, libertăţii şi încrederii în frumuseţea spiritului uman”.

clipa ca imagine lansare Octavian Saiu foto Mihaela Petre

„De această dată, sala mereu plină de prieteni ai Dialogurilor se va converti într-un spaţiu virtual nemărginit, unde sunt bineveniţi toţi cei care iubesc dansul, teatrul şi orice limbaj născut din împletirealor. Vă aşteptăm să celebrăm, împreună, Ziua Mondială a Dansului! Să redescoperim puterea de a visa, de a zâmbi, de a ne... mişca în ritmul gândurilor.

Aşadar, fiţi alături de noi într-un dialog de primăvară despre dans, înţeles ca o eliberare a eului şi ca o adevărată punte între suflete.”, a declarat criticul de teatru Octavian Saiu.

Evenimentul este conceput într-un parteneriat simbolic cu Institutul Internaţional de Teatru ITI – UNESCO, sub egida cărora are loc sărbătoarea zilei dansului, cu Secţia Română – Teatrologie a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi cu UNITER.

Tobias Biancone este deopotrivă poet şi scriitor. Lucrările sale au fost publicate în germană, engleză, spaniolă, arabă, rusă şi în bengaleză. Biancone are o bogată şi îndelungată experienţă în domeniul colaborărilor artistice, în organizarea mai multor festivaluri şi evenimente culturale care celebrează poezia, proza, muzica, filmul şi teatrul şi contribuie decisiv la demersul promovării multor artişti vizuali şi scriitori. Este Profesor Onorific al Central Academy of Drama şi Director General al Institutului Internaţional de Teatru ITI – UNESCO.

dans israelian

Coregrafa Noa Wertheim este director artistic şi co-fondatoarea companiei de dans Vertigo– astăzi, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din Israel şi din întreaga lume, companie pe care a fondat-o în 1992 alături de Adi Shaal. Noa Wertheim semnează repertoriul original al companiei de mai bine de trei decenii şi a devenit cunoscută la nivel mondial pentru stilul său distinct. Este în prezent Membru de Onoare al Jerusalem Academy of Music and Dance. A fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii şi recunoaşteri, atât în Israel, cât şi în alte ţări.

Afis eveniment Teatrelli

Jarosław Fret este directorul Institutului Grotowski şi, totodată, fondatorul şi directorul Teatr Zar. De asemenea, activează ca regizor şi ca actor. A semnat conceptul pentru mai multe spectacole ale Teatr Zar care au fost prezentate la Los Angeles, în Florenţa, San Francisco, Chicago, Atena, Edinburgh, Madrid, Paris, Londra, Seul şi Sao Paolo. A întreprins în jurul lumii mai multe expediţii care documentează muzica veche religioasă din Europa de Est. Astfel, sub conducerea sa, Teatr Zar a fost declarat de către prestigiosul Los Angeles Times Best New Music Theatre, în 2009.  În 2016, cel mai recentspectacolsemnat de Fret – Medeas. On Getting Across –  a avut premiera la TheatreOlympics în Wrocław. Jarosław Freta fost Preşedinte al Boardului de Curatori pentru Wrocław – Capitală Culturală (2016) şi a curatoriat întregul program de teatru. Fret a fost distins cu mai multe premii internaţionale şi susţine frecvent prelegeri în Polonia şi în întreaga lume.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia, dar susţine conferinţe şi master-class-uri şi la alte universităţidin Europa, Asia şi Africa. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şisusţinutconferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004, este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al AsociaţieiInternaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şiPreşedinte al SecţieiRomâne AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărutîn numeroase publicaţiinaţionaleşiinternaţionale. Este autorul a 11 volumele despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013, iar în 2020, Preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri