Yuri Kordonsky montează „Romeo şi Julieta“ la Teatrul Naţional Bucureşti

0
0
Regizorul Yuri Kordonsky                                        FOTO: Florin Ghioca / TNB
Regizorul Yuri Kordonsky                                        FOTO: Florin Ghioca / TNB

Stagiunea 2018-2019 este prima după reconstrucţia şi reabilitarea Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”  din Bucureşti care îşi deschide porţile invitând publicul la toate cele 7 săli, cu o paletă amplă de evenimente, atât teatrale, cât şi din categoria celor „Parateatrale”.

Premiera oficială a spectacolului „Două pe faţă, două pe dos(Loose Knit) a americancei Theresa Rebeck, deschide, la Sala Atelier , seria noilor montări ale stagiunii.  Pusă în scenă în cadrul Programului „Uşi deschise pentru toţi”, „Două pe faţă, două pe dos” este  „una dintre cele mai inteligente comedii de moravuri”, după cum o numea New York Times. O piesă în care abundă dialogurile spirituale, sarcastice şi nespus de amuzante. Un spectacol cu partituri generoase, în care îi veţi reîntâlni pe Irina Cojar, Costina Cheyrouze, Lamia Beligan, Brânduşa Mircea, Raluca Petra, Tomi Cristin şi Marius Bodochi, într-un proiect coordonat de Ion Caramitru.

Următoarea premieră a stagiunii, „Romeo şi Julieta”, în viziunea dramaturgică şi în regia cunoscutului regizor Yuri Kordonski, va avea loc la Sala Studio (în configuraţie de tip arenă), în zilele de 29 şi 30 septembrie 2018. Spectacolul promite o surpriză atât pentru spectatorii care se aşteaptă la  o montare clasică a capodoperei shakespeariene, cât şi pentru ”fanii” regizorului rus, care îl vor descoperi  în cu totul altă ipostază decât cea cunoscută din spectacolele regizate până acum în teatrele bucureştene. Romeo şi Julieta sunt doi îndrăgostiţi ai zilelor noastre, iar spectacolul va fi, fără îndoială, un eveniment de care se vor bucura toţi iubitorii de teatru receptivi la abordări artistice nonconformiste.

Una din cele mai spectaculoase producţii ale TNB, „Furtuna” după Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru într-unul din rolurile-cheie din dramaturgia shakespeariană – Prospero –  va putea fi din nou vizionată la Sala Mare a TNB, în scenografia spectaculoasă a bulgarului Nikola Toromanov. Şi iată că decorurile sunt din nou acasă, după ce au străbătut cu vaporul peste 12.000 de kilometri dus-întors, şi după trei reprezentaţii susţinute la Beijing în faţa a aproape 3.000 de spectatori, în cadrul unui Festival Internaţional de Teatru organizat de Beijing People’s Art Theatre.

Nae Caranfil repetitii TNB Foto Florin Ghioca / TNB

Ion Caramitru şi Nae Caranfil la întâlnirea cu actorii spectacolului „Papagalul mut”    Foto: Florin Ghioca / TNB

În stadii diferite de pregătire se află două mari producţii: „Papagalul mut”  în regia lui Nae Caranfil, după  scenariul propriu,  un text seducător şi palpitant despre cea mai importantă misiune a unui spion aproape uitat. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar premiera se anunţă la Sala Studio, la începutul acestei ierni.

Cealaltă montare, „Prin Pădurea spânzuraţilor” (titlu provizoriu) este o dramatizare scenică a cunoscutului roman al lui Liviu Rebreanu semnată de Radu Afrim, el urmând să aducă textul în scenă, la Sala Mare, în scenografia Vandei Sturdza – un proiect cu care TNB se înscrie în seria de manifestări consacrate sărbătoririi Centenarului.

La cea de-a IV-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ce se desfăşoară în perioada 19 - 30 septembrie la Chişinău, Teatrul Naţional din Bucureşti va prezenta, vineri 21 septembrie, spectacolul „Scrisoarea” – după  „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale,  regia Horaţiu Mălăele.

Sala Amfiteatru TNB foto Florin Ghioca

Intrarea în circuitul sălilor de spectacol ale TNB a noului spaţiu de joc, Amfiteatrul în aer liber de pe acoperiş,  inaugurat în luna iunie a acestui an, oferă spectatorilor la început de toamnă, şi de stagiune, ocazia de a se bucura de o suită de concerte susţinute de interpreţi şi trupe cunoscute, al căror program poate fi găsit pe site-ul TNB. Primele concerte au şi avut loc începând cu 8 septembrie şi ele vor continua până la sfârşitul lunii, în măsura în care prognoza meteo va ţine cu noi !

Redeschiderea sezonului expoziţional la TNB a fost marcată de vernisajul, în data de 11 septembrie, a unei ample expoziţii de grup, în cadrul căreia, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB  sunt expuse lucrări semnate de 19 artişti cu specializările tapiserie, imprimerie, modă şi obiect textil sub titlul generic Zilele Artelor Textile, Bucureşti, ediţia a II-a, 2018. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 11 octombrie 2018.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite