VIDEO Tensiunile continuă la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov: noul director, întâmpinat cu proteste de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov continuă cu proteste ale actorilor, care au ieşit de această dată în stradă, după ce au reacţionat iniţial în mediul online. Aceştia solicită anularea concursului în urma căruia a fost numit director Marius Dan Zarafescu, considerând că acesta ar fi fost favorizat de comisia care l-a evaluat.

Mai mulţi actori au ieşit, vineri, în faţa Teatrului "Sică Alexandrescu", protestând faţă de felul în care noul director şi-a ocupat funcţia. Aceştia chiar l-au întâmpinat pe Marius Dan Zarafescu în prima zi de mandat cerându-i demisia şi întrebându-l "de ce vreţi moartea altor oameni?", făcând referire la mesajele de ameninţare pe care acesta le-ar fi trimis membrilor primei comisii de evaluare, care i-a respins proiectul în luna mai a acestui an.

Noul director s-a strecurat printre actorii protestatari zâmbind, fiind întâmpinat de susţinătorii săi pe treptele teatrului. Pe faţada clădirii a fost arborat un banner pe care scrie "Criză", iar pe pagina de Facebook a teatrului au fost postate mai multe filme ale actorilor care protestează, dar şi momentul intrării noului director în clădire.

Scandalul a pornit în 29 septembrie, în urma etapei concursului pentru ocuparea postului de director, în urma căreia Marius Dan Zarafescu a fost audiat de o comisie şi declarat admis, după ce fusese respins de o altă comisie în luna mai a acestui an. Conform actorilor de la "Sică Alexandrescu", Zarafescu ar fi trimis mai multe mesaje de ameninţare membrilor primei comisii. Cea de-a doua comisie, din care au făcut parte, printre alţii, Beatrice Rancea şi Emil Boroghină, l-ar fi audiat superficial pe singurul candidat rămas în concurs, facilitându-i astfel accesul spre funcţia de director. Ultima cale de atac, contestaţia depusă de regizorul Erwin Şimşensohn, a fost respinsă.

Spectacol retras din stagiune la cererea unui regizor

Un prim spectacol va fi scos din actuala stagiune, conform regizorului Vladimir Anton (foto dreapta), care a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin care îşi face cunoscută această intenţie. "Priveşte înapoi cu mânie" are în distribuţie cinci actori (Ada Galeş, Maria Gârbovan, Bogdan Nechifor, Vlad Pavel şi Mihai Bica) şi nu figurează cu vreo reprezentaţie pe luna octombrie.

image
"Mă doare inima să îmi omor un spectacol (din puţinele pe care le am) dar, atâta timp cât dl Zarafescu este manager al teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, eu mă opun programării spectacolului (care nu a avut reprezentaţie cu măcar un singur bilet nevândut)", a scris regizorul pe pagina sa.

Teatrul din Braşov numără 21 de actori angajaţi. Dintre aceştia, 13 protestează, 5 sunt împotrivă şi 3 se abţin. Colectivul tehnic şi administrativ este şi el scindat.

Actori angajaţi protestatari (în ordine alfabetică): Mihai Bica, Marius Cordoş, Ada Galeş, Maria Gârbovan, Oana Hui, Vlad Jipa, Bogdan Nechifor, Virginia Itta Marcu, Claudiu Mihail, Vlad Pavel, Simona Pop, Iulia Popescu, Bianca Zurovski. Acestora li se adaugă mulţi colegi din colectivul tehnic şi administrativ, precum şi Mariana Hudişteanu, director interimar al teatrului, contabil-şef al instituţiei, Claudiu Goga, regizor angajat şi Oana Borş, secretar literar.

Lista actorilor care se opun protestului: Mirela Borş, Gabriel Costea, George Custură, Viorica Geantă Chelbea, Ligia Stan. 

Noul director al Teatrului din Braşov, întâmpinat cu "Demisia!"

Video: Facebook - Teatrul Sică Alexandrescu 

Dan Marius Zarafescu a fost, din iulie 2014 până în octombrie 2016, director adjunct al Teatrului C.I. Nottara, Bucureşti. Anterior a ocupat funcţia de consilier superior în Direcţia Politici Culturale din cadrul Ministerului Culturii. Înainte de a intra în Ministerul Culturii, a lucrat ca secretar literar la Teatrul Naţional I.L.Caragiale, din Bucureşti. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite