VIDEO Stere Gulea vrea să continue „Moromeţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul legendarei capodopere ia în calcul ecranizarea volumului II al romanului scris de Marin Preda, tot cu Victor Rebengiuc în rolul lui Ilie Moromete. Reputatul regizor Stere Gulea a afirmat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, că s-a gândit la posibilitatea ecranizării volumului II al romanului lui Marin Preda.

VEZI VIDEO AICI!

„Mi-a venit o nouă idee: vreau să fac şi partea a doua la «Moromeţii», cu domnul Rebengiuc", spune Stere Gulea, pentru „Adevărul". Întrebat de ce tocmai acum s-a gândit la o continuare, regizorul răspunde: „Eu cred că acum Rebengiuc arată ca Moromete din volumul II. Nu ştiu dacă atunci l-ar fi întruchipat la fel de bine cum ar putea să o facă acum".

Mai citeşte şi:

Marius Badea, Moromete a ajuns bancher

Mai corespunde Victor Rebengiuc acestui rol? „Eu zic că da. E mai inspirat. Şi dacă o să fac asta, e datorită felului în care şi arată el acum", afirmă, plin de încredere, cineastul.

Vlad Ivanov, un posibil moromete

Stere Gulea mai spune că, la 23 de ani de la premiera capodoperei sale, „Moromeţii", nu mai este chiar atât de mulţumit de rezultat: „Întotdeauna când vezi un film vrei să schimbi ceva. Crezi că ai putea face mai bine unele lucruri. Vorbim de perioadă, de vârsta pe care o aveam eu, vârsta pe care o aveau ceilalţi. Până la urmă, orice judecată a posteriori nu contează".

Legat de legenda pe care publicul a creat-o în jurul filmului, Gulea crede că aceasta nu este un lucru rău: „Cel puţin eu sunt identificat cu acest film, asta e clar. Mă bucur că domnul Rebengiuc, care este un mare actor şi care a făcut şi alte roluri mari în cariera lui, este identificat cu filmul ăsta pe care i l-am propus eu. În ce măsură greşeşte publicul? Un răspuns vanitos ar fi că nu greşeşte".

Regizorul a depănat şi amintiri despre producţia din 1987, rememorând faptul că alte două variante pentru rolul lui Ilie Moromete au fost regretatul Gheorghe Dinică şi... Florin Piersic. „Din capul locului, în mintea mea, nu putea fi vorba despre Florin Piersic. E un actor foarte simpatic ca om. Ca personaj, însă, nu cred că se plia pe acest rol. Dinică, da. Categoric ar fi fost un Ilie Moromete altfel decât l-a făcut Rebengiuc, cu alte date, alt comportament, alt tip de reacţii. Sunt convins totuşi că ar fi fost un Moromete la fel de interesant. Fiind vorba de un mare actor, ca şi domnul Rebengiuc, cu siguranţă avea ce aduce. Dar nu s-a întâmplat! Au fost nişte lucruri, o conjunctură. Poate şi teama, comoditatea lui. Erau condiţii grele de lucru, la ţară, desculţ. Poate şi asta a contat".

Provocat la un exerciţiu de imaginaţie despre actorul pe care l-ar distribui acum în rolul lui Moromete, Gulea îl alege pe interpretul d-lui Bebe din „432": „Un actor, care peste şase-şapte ani ar fi susceptibil, ar fi Vlad Ivanov".

Victor Rebengiuc este de acord

La rândul său, actorul Victor Rebengiuc, memorabilul interpret, în filmul lui Stere Gulea, al personajului creat de Marin Preda, agreează ideea regizorului: „Părerea mea e că ar fi bine. Chiar cu riscul să nu se repete succesul primei serii ar merita să facem această încercare", spune actorul, întrebat despre afirmaţia cineastului.

Îl mai poate interpreta acum pe Ilie Moromete? „Acel personaj şi el a evoluat, a trecut o vreme. Distanţa de timp în cele două volume este de aproape 20 de ani. În al doilea volum s-au schimbat atâtea lucruri, s-a schimbat istoria, orânduirea, iar lucrurile acestea trebuie să se vadă pe personaj, pe chipul lui", spune Rebengiuc.

Până una alta, regizorul Stere Gulea încearcă să definitiveze un proiect pe care l-a anunţat mai demult: „Am un proiect care s-a tot amânat; se cheamă «Sunt o babă comunistă», după romanul lui Dan Lungu, scriitor ieşean. Sper să reuşesc. E o comedie dramatică, îmi place".

"Un Ilie Moromete interpretat de Gheorghe Dinică ar fi fost la fel de interesant."
Stere Gulea regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite