VIDEO Spectacole de Gianina Cărbunariu şi Radu Afrim, în Polonia

0
0

Spectacolele "20/20" şi "Sado-Maso Blues Bar", de Gianina Cărbunariu, şi "Herr Paul", de Radu Afrim, vor fi prezentate, în octombrie, la două festivaluri de teatru din Polonia, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR), citat de Mediafax.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa teatrelor româneşti la două importante festivaluri internaţionale de profil din Polonia, organizate în luna octombrie - Festivalul Internaţional de Teatru "Dialog" din Wrocław şi Festivalul "Demoludy" din Olsztyn.

Astfel, miercuri şi joi, în Sala Studioului de Filme Artistice din Wrocław, vor avea loc două reprezentaţii cu piesa "20/20", scrisă şi regizată de Gianina Cărbunariu şi produsă de Studioul Yorick din Târgu Mureş.

Selecţia spectacolului îi aparţine directorului Festivalului Internaţional de Teatru "Dialog" din Wrocław, Krystyna Meissner, cunoscut regizor de teatru polonez, care a fost prezentă la ultimele două ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti.

Rememorând confruntările interetnice din martie 1990, "20/20" este o producţie care pune în discuţie, prin mijloacele teatrului, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul, conflictele care pot apărea între membrii de etnii diferite ai aceleiaşi comunităţi.

Organizat din doi în doi ani la Wrocław şi ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie, Festivalul "Dialog" îşi propune să prezinte cele mai noi producţii europene experimentale, noua generaţie a creatorilor teatrali şi să pună în discuţie teme dificile.

Anul acesta, festivalul are mai multe secţiuni dedicate Rusiei, Americii de Sud şi Balcanilor.

Teatru la Casa de Ştiinţe

Cel de-al doilea festival internaţional de teatru la care România este prezentă cu spectacole este "Demoludy", organizat anual la Olsztyn, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie.

Spectacolele selecţionate de Marcin Zawada, directorul festivalului, sunt "Sado-Maso Blues Bar", în regia Gianinei Cărbunariu, o producţie dramAcum - Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, şi "Herr Paul", în regia lui Radu Afrim, o producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Reprezentaţiile vor avea loc pe 20 octombrie, într-un spaţiu aparţinând Casei de Ştiinţe din Olsztyn, respectiv pe 22 octombrie, pe Scena Camerală a Teatrului "Stefan Jaracz" din localitate.

Ideea Festivalului "Demoludy", organizat între 17 şi 22 octombrie, este de a crea un spaţiu pentru dialogul multicultural dintre ţările Europei Centrale şi de Est. La ediţia de anul acesta sunt invitate teatre din România, Ungaria, Cehia şi Polonia. Pe lângă spectacole vor avea loc lecturi (printre care o lectură a piesei "Numărătoarea inversă" de Saviana Stănescu, text apărut în antologia de teatru românesc editată de Panga Pank în anul 2009, cu sprijinul Institutului Cultural Român), dar şi discuţii, mai scrie Mediafax.

Prezenţa teatrelor româneşti în Polonia este susţinută de Institutul Cultural Român de la Varşovia, în parteneriat cu instituţiile poloneze responsabile de organizarea celor două festivaluri.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite