VIDEO Directoarea demisă de la Palatul Mogoşoaia explică ce s-a întâmplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demiterea conducerii interimare a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia a stârnit reacţii puternice în mediul online, dar şi o scrisoare deschisă trimisă de directoarea Mădălina Mirea primarului general, Ioan-Răzvan Sava. Directoarea acuză ingerinţa politică, menţionând că a fost înlocuită „peste noapte“ cu preşedintele PNL sector 2, juristul Adrian Chioţan.

Mădălina Mirea precizează că mandatul interimar urma să îi expire pe 16 martie, însă demiterea cu o lună mai devreme şi fără o înştiinţare prealabilă nu ar avea o justificare.

„Vreau să mulţumesc breslei, care s-a mobilizat exemplar. În al doilea rând, nu este vorba despre mine, ci despre o instituţie publică, Palatul Mogoşoaia. Procedurile nu au fost respectate sau au fost aplicate într-un mod netransparent“, a dezvăluit directoarea Mădălina Mirea într-o discuţie cu jurnalistul Florin Ghioca, invitată de acesta în studioul Adevărul Live.

„Legea spune că în mod normal primarul poate emite decizii de acest fel, dar ele trebuie anunţate public în prealabil, ceea ce nu prea s-a întâmplat. În plus, postul trebuie scos la concurs, nu prin numire pur şi simplu, ceea ce mi-e teamă că nu se va mai întâmpla“, a explicat directoarea.

„Trebuia să mi se dea un motiv. Nu mi s-a dat nici un motiv: mi-am depăşit atribuţiile etc. În plus, toatea astea se întâmplă, din păcate, când Muzeul Mogoşoaia căpătase o mare vizibilitate“, şi-a exprimat regretul Mădălina Mirea.

„Voiam să continuu proiectul doamnei Doina Mândru. Practic, se repetă ceea ce s-a întâmplat în 2009, când această directoare a fost schimbată şi s-a trecut la politizarea care a avut consecinţă momentul septembrie 2015“, este părerea directoarei demise.

Mădălina Mirea a specificat că lansase numeroase proiecte culturale, multe cu participare internaţională, şi speră ca cei care îi urmează să poată continua aceste lucruri.

„Nu înţelegem urgenţa acestei denumiri, fie ea şi temporară, în moment când mandatul expira pe 16 martie. Teama mea este că se va trena concursul până după trecerea campaniei electorale“, a mai spus directoarea Centrului Cultural.

„Am decis interzicerea nunţilor în corturi, pentru că nu mai puteam să facem vernisajele de artă de atâtea nunţi şi aveam o presă foarte proastă“, a reamintit Mădălina Mirea.

„A fost inaugurat Anul Martha Bibescu şi o colaboratoare a Muzeului, d-na Oana Marinache, a câştigat un concurs al Ministerului Culturii cu un proiect pe această temă, şi reuşisem un parteneriat“, a reamintit fosta directoare.

image

„Cred că aţi stricat nunta unui personaj important“, a încercat o explicaţie pentru această situaţie jurnalistul Florin Ghioca.

„Au fost situaţii când în Sala Scoarţelor aveam un concert Debussy şi alături se făceau probele de muzică pentru nuntă“, a povestit Mădălina Mirea, care a detaliat pe larg toată povestea nunţilor ţigăneşti de la Mogoşoaia.

„Mogoşoaia merge mai departe, asta este important“, a încheiat pe un ton optimist istoricul de artă.

Ce zice Primăria Capitalei

Pe de altă parte, contactat de Adevărul, biroul de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti a precizat într-un mesaj:

„Doamna Mădălina Mirea, şef serviciu expoziţii şi documentare la Palatele Brâncoveneşti, a primit, începând cu data de 16.09.2015, delegare pentru a exercita  o parte din atribuţiile care decurg din calitatea de manager, având dreptul să efectueze DOAR actele de gestiune curentă (plata salariilor, a utilităţilor şi a minimului de documente astfel încât să se menţină funcţionarea instituţiei) conform Dispoziţiei Primarului General nr.438/16.09.2016.

Începând cu data de 8 februarie, s-a numit cu delegaţie o persoană astfel încât instituţia să-şi deruleze proiectele deja începute, până la organizarea concursului de management de proiecte culturale şi ocuparea acestuia.

Pentru perioada 08-09.02.2016 la Direcţia Management Resurse Umane nu există o cerere de solicitare a concediului de odihnă pentru doamna Mădălina Mirea şi aprobată de Primarul General”.

Reprezentanţii Primăriei s-au limitat la acest comunicat, fără să precizeze motivele pentru care Mădălina Mirea a fost destituită astfel, sau alte detalii legate de acest aspect.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite