Demitere contestată la Palatul Mogoşoaia. Directoarea Mădălina Mirea acuză ingerinţe politice, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demiterea conducerii interimare a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia a stârnit reacţii puternice în mediul online, dar şi o scrisoare deschisă trimisă de directoarea Mădălina Mirea primarului general, Ioan-Răzvan Sava.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În rândurile scrise, directoarea acuză ingerinţa politică, menţionând că a fost înlocuită „peste noapte” cu preşedintele PNL Sector 2, juristul Adrian Chiotan. De asemenea, Mădălina Mirea precizează că mandatul interimar urma să îi expire pe 16 martie, însă demiterea cu o lună mai devreme şi fără o înştiinţare prealabilă nu ar avea o justificare.

Redăm mai jos textul scrisorii deschise pe care directoarea Palatului Mogoşoaia i-a adresat-o primarului general al Capitalei:

Stimate domnule Primar,

mă numesc Mădălina Mirea sunt istoric de artă. Am fost numită manager interimar la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia pe data de 16 septembrie 2015, după ce fosta conducere a fost reţinută pentru audieri în dosarul fostului primar general Sorin Oprescu.

Joi, 4 februarie, v-am solicitat două zile de concediu, pentru luni, 8 şi marţi 9 februarie a.c.

Am delegat la întrunirea managerilor culturali de luni, 8 februarie, ora 11, pe colega mea, consultant pe proiecte programe, ca să vă prezinte strategia culturală aprobată de consiliul ştiinţific al CCPB. Aici a aflat cu stupoare cine este noul manager al instituţiei noastre: domnul jurist Adrian Chiotan, preşedintele PNL sector 2.

Vă aduc respectuos la cunoştinţă, următoarele:

Mandatul meu expiră pe 16 martie. Între timp, Direcţia pentru Cultură din PMB pregăteşte concursul pentru postul de Director general, care se va susţine în luna martie, astfel încât, un manager cu viziune şi care ştie ce este de făcut la Mogoşoaia, îşi poate pregăti dosarul de concurs.

Întrebările noastre sunt, credem noi, legitime:

- Care este urgenţa ce justifică înlocuirea unui om de specialitate în prima lui zi de concediu din ultimele cinci luni?

- De ce nu mi-a fost adusă la cunoştinţă decizia de înlocuire? Până luni, ora 16, la Mogoşoaia nu sosise nicio adresă prin care să fiu anunţată despre temeiul legal al acestei înlocuiri, nici motivele care au stat la baza unei astfel de decizii.

- Cunoaşteţi situaţia de la Mogoşoaia şi faptul că de acum înainte acest loc va trebui să rămână în afara intereselor politice şi financiare veroase, de orice fel?

- Aţi dat curs măcar o dată invitaţiei la unul dintre evenimentele noastre, ce se bucură de public numeros şi de o bună presă de specialitate?

- Aţi analizat rapoartele săptămânale pe care ni le-aţi solicitat? Consideraţi că sunt irelevante?

- Aţi luat act despre strategia culturală şi economică pentru acest an a CCPB, pe care v-am transmis-o prin cele şase raportări pe care le-am înaintat Direcţiilor PMB şi dvs personal, de la începutul acestui an? Dacă da, vă rog să îmi faceţi recomandări, aşa cum subalternii dvs., cu care colaborăm îndeaproape, ne-au făcut.

Mesajul pe care Mogoşoaia îl transmite astăzi, este unul foarte clar:

NU AVEM NEVOIE DE UN MANAGER NUMIT POLITIC, NICI MĂCAR INTERIMAR!

Cine doreşte să fie manager la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, se poate înscrie la concurs. Va trebui să facă dovada unei strategii coerente, cu viziune şi misiune, cu obiective şi plan de măsuri, pe perioada următorului mandat.

Cu consideraţie,

Mădălina Mirea

istoric de artă

Directoarea Mădălina Mirea se va afla în studioul Adevărul Live, de la ora 15.00, cu noi detalii faţă de demiterea sa.

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/video-directoarea-demisa-de-la-palatul-mogosoaia-1687068.html" target="_blank">Directoarea demisă de la Mogoşoaia explică ce s-a întâmplat</a>

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri