Sus inima, români!

0
0

Campania „Scrie-i României!“ se apropie de momentul culminant. După ce săptămâna trecută cititorii „Adevărul“ ne-au trimis sute de mesaje în care au pus gândurile lor pentru ţară, la 1 Decembrie vom afla câştigătorii drapelelor istorice.

„De peste un secol, «Adevărul» scrie despre România. Acum e rândul tău să spui ce înseamnă ţara aceasta pentru tine“. La acest apel, lansat săptămâna trecută, au răspuns deja sute de români. Sunt câteva mici victorii: oamenii au redescoperit scrisul de mână, au simţit că ziarul tipărit pe care-l au în faţă este şi al lor şi, nu în ultimul rând, s-au gândit preţ de câteva minute la ideea de România. În spaţiul public se vorbeşte parcă mai mult ca niciodată despre patriotism. Dar ce mai înseamnă patriotismul la nivel personal?  

Pe Facebook, pe WhatsApp sau pe e-mail, oamenii şi-au scris gândurile despre România, formând o mică naţiune virtuală. Am primit mesaje de la regalişti şi de la unionişti. De la copii de şcoală şi de la foşti deţinuţi politic, de la sentimentali, dar şi de la cinici, de la academicieni şi de la oameni simpli. De la anonimi sau de la oameni care s-au pozat cu familia, cu copiii şi care ar fi în stare să-şi trimită şi cartea de muncă în copie legalizată, numai ca să fie totul în regulă. Ne-au scris oameni care se gândesc la trecutul glorios al ţării şi oameni care privesc cu speranţă spre viitor. Oameni pentru care ţara înseamnă pământul, cu toate formele de relief, şi oameni pentru care ţara înseamnă românii de aici şi cei plecaţi la muncă prin alte părţi. Am primit mesaje de la cei care scriu în limbajul reţelelor sociale şi de la cei care au fost educaţi că ţara rimează cu primăvara şi că mai ales glia înseamnă România.

image

Am citit toate mesajele, le-am pus într-un folder denumit „români“, iar pe 1 Decembrie vom alege cele mai frumoase gânduri şi le vom aşterne pe prima pagină. Iar românii care le-au aşternut pe hârtie vor primi drapele istorice (drapelul lui Carol I, al lui Cuza şi al lui Mihai I. Marele Premiu este un drapel istoric din perioada Regelui Ferdinand).

image
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite