Spectacolul de teatru „Tragedia omului” în regia lui Silviu Purcărete, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragedia omului

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara prezintă luni, 6 iunie, ora 20:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, spectacolul de teatru „Tragedia omului”. Text în versiunea lui Silviu Purcărete şi ViskyAndrás, regia poartă semnătura lui Silviu Purcărete, iar scenografia a fost realizată de Dragoş Buhagiar.

Umorul inconfundabil, bunătatea şi modestia legendară ale lui Purcărete aduc „Tragedia omului" la o apropiere neaşteptată: marea poezie a lui Madách din secolul al XIX-lea, aparent dificilă, devine vie şi accesibilă, iar filozofia-teologia sa abstractă este cu adevărat viabilă. Face apel la marele clasic, întreţine un dialog profund cu el şi îl invită să ne fie oaspete în epoca noastră plină de contradicţii, teamă, anxietate şi, mai exact, în timpul nostru îngreunat cu faptul că disperarea nici nu mai este ascunsă.

Chiar dacă nu apare pe scenă în teatrul lui Silviu Purcărete, Copilul este mereu prezent: îi auzim vocea, chipul lui limpede străluceşte în  adâncimea scenelor, fragilitatea lui şi pericolul său etern dau sens dorinţei de a ne cunoaşte pe noi înşine. Acesta este un laborator teatral excepţional, în care nevoia de precizie nu vine din superioritatea creatorilor de judecată, ci doar din dragoste, compasiune şi bucuria apropierii şi a comuniunii.

„Acesta este un laborator teatral excepţional, în care nevoia de precizie nu vine din superioritatea creatorilor de judecată, ci doar din dragoste, compasiune şi bucuria apropierii şi a comuniunii. Umorul inconfundabil, bunătatea şi modestia legendară ale lui Purcărete aduc Tragedia omului la o apropiere neaşteptată: marea poezie a lui Madách din secolul al XIX-lea, aparent dificilă, devine vie şi accesibilă, iar filozofia-teologia sa abstractă este  cu adevărat viabilă. Face apel la marele clasic, întreţine un dialog profund cu el şi îl invită să ne fie oaspete în epoca  noastră plină de contradicţii, teamă, anxietate şi, mai exact, în timpul nostru îngreunat cu faptul că disperarea nici nu mai este ascunsă. Cu greu am putut vedea o Tragedie atât de intimă; avem un moment excepţional de istorie culturală, fără îndoială. Madách Imre se bucură cu cei fericiţi văzând că opera lui nu este perimată: timpul a făcut-o doar mai importantă şi inevitabilă.”- András Visky, dramaturg

Bilete pe aici şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite