Specialiştii britanici: războinicii sufereau de stres posttraumatic încă din anul 1300 înaintea erei noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentare a războinicilor mesopotamieni. FOTO:chaldeansonline.org
Reprezentare a războinicilor mesopotamieni. FOTO:chaldeansonline.org

Stresul posttraumatic prin care trec mai ales soldaţii a fost considerat pentru multă vreme o problemă a epocii moderne. Specialiştii britanici de la Anglia Ruskin University spun însă că semne ale acestei afecţiuni se pot observa inclusiv în anul 1300 înainte de Hristos, în Mesopotamia.

Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare care poate să apară după ce o persoană este expusă la un eveniment traumatizant, fie că e vorba de un accident, un atac sexual sau participarea la o luptă. Specialiştii britanici arată că acest sindom era întâlnit încă din anul 1300 înainte de Hristos, conform bbc.com.

Savanţii care au analizat istoria Mesopotamiei spun că există mai multe relatări privind soldaţii vizitaţi de „fantome pe care le-au întâlnit în bătălii“, simptom care se potriveşte cu un diagnostic modern de stres posttraumatic. Concluzia cercetătorilor este că este posibil ca sindromul să fie la fel de vechi ca civilizaţia umană, şi nu o problemă „modernă“.

„Nimic nou sub soare“

Profesorul Jamie Hacker Hughes, psiholog fost consultant pentru Ministerul Apărării, spune că multă vreme s-a crezut că prima descriere de sindrom de stres posttraumatic a fost făcută chiar de către faimosul istoric grec Herodot. Referindu-se la războinicul Epizelus în timpul luptei de la Marathon din anul 490 înainte de Hristos, Herodot scria: „Brusc şi-a pierdut vederea, deşi nimic nu îl atinsese“. Profesorul Hughes a scris şi o lucrare, intitulată „Nimic nou sub soare“, spune însă că sunt referiri la acest sindrom în Mesopotamia, în perioada 1300-609 înainte de Hristos.

„Au povestit că au auzit şi au văzut fantome care vorbeau cu ei, care ar fi aparţinut oamenilor pe care i-au ucis ei în bătălii, şi asta este exact ceea ce se întâmplă şi cu soldaţii din zilele noastre“, a declarat profesorul Hughes. Sindromul de stres posttraumatic a început să fie diagnosticat în acest fel după Războiul din Vietnam. „De când există războaie există şi sindrom de stres posttraumatic. Nu e o chestiune a secolului XI“, a mai spus profesorul britanic.

CITIŢI ŞI:

Cumplita bătălie a soldaţilor pe timp de pace: sindromul de stres posttraumatic

Stresul post-traumatic dublează riscul de diabet

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite