Soprana Angela Gheorghiu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 29 mai, artistei Angela Gheorghiu i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaştere a meritelor sale, de către Universitatea din Bucureşti.

Soprana Angela Gheorghiu a mai primit titlul Doctor Honoris Causa şi în decembrie 2010, din partea Universităţii de Arte din Iaşi. Tot atunci a primit şi  Ordinul "Steaua României", cea mai înaltă decoraţie oferită de Preşedintele României. De asemenea, în octombrie 2014, i-a mai fost acordat titlul Doctor Honoris Causa şi de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Elevă a Miei Barbu, Angela Gheorghiu absolvă Conservatorul din Bucureşti în anul 1990. În străinătate cântă pentru prima dată la Basel în Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra, cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena şi la Opera din Hamburg. În 1993, debutează la Metropolitan Opera în La bohème.  

La Royal Opera House  a triumfat în Traviata de Giuseppe Verdi, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obişnuit de la BBC.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona şi altele.

Artista a fost distinsă cu 5 premii Gramophone. De-a lungul carierei a primit numeroase premii precum: cho Klassik pentru "Artista anului", Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics' Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award. Discul Manon (Jules Massenet) a fost nominalizat la Premiile Grammy în anul 2002.

Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi 2010. În 2004, câştigă premiul Victoires de la musique classique pentru discul Carmen. De asemenea, a fost distinsă cu "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris" şi "Officier de l’Ordre des Arts et Lettres" şi "Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres" din partea Ministerelor Culturii din Franţa şi România.

În octombrie 2012, soprana a primit decoraţia regală "Nihil Sine Deo"  din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor româneşti peste hotare

În 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în "Gramophone Hall of Fame" care celebrează artiştii ale căror contribuţii la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente şi de inspiraţie. În octombrie 2015 a primit European Cultural Award, într-o ceremonie la Frauenkirche în Dresda, Germania.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite