Se deschide stagiunea „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica“ pe 22 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra Colegiului National de Arte Dinu Lipatti de Arte  „Dinu Lipatti” din Bucureşti deschide anul 2017 din stagiunea „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica“. Primul concert Clasic e fantastic.Cum să înţelegem muzica din anul 2017 este programat pentru duminica, 22 ianuarie, ora 11.00 şi este realizat în colaborare cu Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti.

Proiectul Clasic e fantastic, un program educaţional pentru copii, coordonat de muzicologul Cristina Sârbu, este unul dintre cele mai de succes parteneriate ale Filarmonicii "George Enescu".

"Istoria îi învaţă pe cei care vor să o cunoască în marile ei adevăruri că, în perioadele de criză ale omenirii, investiţiile în cercetare şi în oameni ( în educaţie şi cultură) sunt cele mai bune soluţii de a scoate ţările din marasm şi mai ales de a duce mai departe viaţa şi societatea.

Deteriorarea condiţiei umane, asaltul inculturii, al lipsei de educaţie civică sunt cele mai profunde răni ce pot afecta sufletul unui popor. Şi un popor fără suflet este un popor pierdut.Nu este niciodată prea tarziu să reîncepi să îngrijeşti suflete. Cel mai eficient mijloc de a le modela este arta, iar dintre arte, muzica la auzul căreia nimeni nu poate rămâne nepăsător. Muzica zilelor noastre este dominată de ritm – primul şi cel mai direct sistem de semnalizare interumană. Mulţi tineri se mulţumesc să rămână la acest nivel nereuşind să depăşească, din varii motive, un prag ce îi desparte de melodie şi de armonie. Legenda spune că lira lui Orfeu a îmblânzit animalele prin melodii delicate, încărcate de tristeţe şi speranţă. Melodia şi armonia sunt dominantele creaţiei muzicale clasice. Încrezători într-o legendă care a supravieţuit secolelor, a fost lansat, în primul deceniu al secolului XXI , proiectul Clasic e Fantastic.Clasic e Fantastic este un proiect educaţional de muzică clasică destinat copiilor şi tinerilor în care sunt implicaţi cei mai buni muzicieni ai ţării – instrumentiştii Filarmonicii George Enescu. Alături de ei vor urca pe scenă şi viitorii muzicieni astăzi aflaţi încă la început de drum, studenţii Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti", spune muzicologul Cristina Sârbu, iniţiatoarea proiectului Clasic e fantastic, realizat în colaborare cu Filarmonica "George Enescu". 


Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica

image

Duminica, 22 Ianuarie 2017, 11:00 - 13:00
Sala mare
Concert de concerte
Orchestra Colegiului Naţional de Arte "Dinu Lipatti"

Dirijori
NICOLAE RACU 
ANDREI ŞTEFAN RACU
Program
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră în sol major, KV 313, partea I
Solist BOGDAN-OCTAVIAN PREDA
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în la major, KV 219, partea a III-a
Solistă IOANA-MARIA TUDOR
Paul Constantinescu
Concertul pentru orchestră de coarde, partea a III-a (Rondo)
Gabriel Fauré
Elegie pentru violoncel şi orchestră, op. 24
Solistă IZABELA MARIA GHERGU
Emmanuel Séjourné
Concertul pentru marimba şi orchestră, partea I
Solistă ALEXANDRA-FLORENTINA MATEI
Comentează CRISTINA SARBU (foto)
 

Biletele se pun în vânzare joi, 11 ianuarie, ora 12.00, la casieria din incinta Ateneului Român.


 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite