A fost lansată preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european a fost lansată, a anunţat, marţi, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), coordonatorul naţional al procesului de selecţie, desemnat prin Ordin al ministrului Culturii, înscrierile dosarelor de candidatură de situri urmând să se desfăşoare până pe 31 ianuarie, la ora 16.00, relatează News.ro.

”Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă lansarea, la nivel naţional, a acţiunii Uniunii Europene privind Marca patrimoniului european, conform Deciziei nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011”, a arătat Ministerul Culturii pe site-ul instituţiei.

Dosarele de candidatură se depun atât în format tipărit pe hârtie, cât şi în format electronic la secretariatul Institutului Naţional al Patrimoniului.

După perioada de înscrieri, calendarul preselecţiei naţionale pentru sesiunea de selecţie europeană 2017 va continua cu evaluarea candidaturilor, în perioada 1 - 17 februarie, afişarea rezultatelor, pe 20 februarie, iar transmiterea către Comisia Europeană a maximum două candidaturi preselectate va avea loc între 23 februarie şi 1 martie 2017.

Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie şi cultură ale patrimoniului cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.

Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani şi fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene două candidaturi de situri.

Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 29 de situri din ţări precum Austria, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Germania, Estonia, Grecia, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Spania, Portugalia, Polonia, Lituania şi Slovenia.

În anul 2006, o iniţiativă interguvernamentală stabilită prin consensul Spaniei, Franţei şi Ungariei, la care a aderat şi România, a pus bazele conceptului de Marcă a Patrimoniului European. În cadrul acestei iniţiative patru situri din România au primit dreptul de a purta Marca - Ateneul Român şi Palatul Cantacuzino din municipiul Bucureşti, Cetatea Histria din judeţul Constanţa şi Ansamblul ”Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, din judeţul Gorj.


Începând cu anul 2011, Marca Patrimoniului European a devenit acţiune a Uniunii Europene.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite