Scriitorul Vasile Ernu provoacă "intelighenţia" rusă de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul român de origine rusă, Vasile Ernu, e celebru pentru volumul ''Născut în URSS"  FOTO Mediafax
Scriitorul român de origine rusă, Vasile Ernu, e celebru pentru volumul ''Născut în URSS"  FOTO Mediafax

Volumul „Intelighenţia rusă azi”, de Vasile Ernu, a apărut de curând la Editura Cartier. Autorul, în vârstă de 41 de ani, analizează într-o serie de interviuri cu oameni din diverse domenii relaţia protestanţilor cu puterea din perioada ţaristă şi cea sovietică, rockul şi „generaţia Sputnik”,  filmul şi literatura rusă.

Cartea cuprinde un set de interviuri, discuţii, dezbateri cu oameni diferiţi din domenii diferite. Temele atinse sunt şi ele variate: de la relaţia protestanţilor cu puterea din perioada ţaristă şi cea sovietică, la urbanismul şi industria alimentară sovietică, rockul şi „generaţia Sputnik”, filmul rusesc şi sovietic, literatura rusă sau gândirea intelectualilor ruşi din Republica Moldova. 

Volumul „a luat naştere în aceste peregrinări pe care le-am avut în Rusia în ultimii şapte ani, în care am cunoscut foarte multă lume aparţinând celor mai active grupuri ale intelighenţiei ruse. Am avut ocazia să particip la dezbateri, la evenimente, la discuţii interminabile şi mi-am făcut mulţi prieteni”, precizează Vasile

vasile ernu2

Ernu.

Oamenii cu care a vorbit autorul sunt importanţi filosofi şi editori, critici de artă, teoreticieni media, istorici în domeniul artelor, scriitori sau „autori ale căror idei nu le împărtăşesc neapărat”, mai adaugă Ernu.

Cartea are preţul de 30 de lei, de la Editura Cartier.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Absolvent al Facultăţii de Filosofie din Iaşi şi al masterului de Filosofie din Cluj, acesta fost redactor fondator al revistei „Philosophy&Stuff” şi redactor asociat al revistei „Idea artă+societate”. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România liberă, HotNews şi Timpul.

Ca scriitor, a debutat cu volumul „Născut în URSS”, care apare în anul 2007 la Editura Polirom şi a fost tradus în italiană, rusă sau poloneză. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al „României literare” şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Acelaşi autor a mai scris: „Ultimii eretici ai Imperiului” sau „Epistolarul de la Hanul lui Manuc”.

Vasile Ernu, alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, este coordonatorul volumului „Iluzia anticomunismuli. Lecturi critice ale raportului Tismăneanu”, de la Editura Cartier.

.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite