Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu concertmaestru, în premieră la Sala Radio

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou ansamblu orchestral, înfiinţat la iniţiativa directorilor săi artistici, violonistul Alexandru Tomescu şi violistul Ladislau Cristian Andriş, Romanian Chamber Orchestra – în concert la Arad pe 1 noiembrie (Sala Filarmonicii de Stat), la Timişoara (Sala Filarmonicii „Banatul”) pe 2 noiembrie şi la Bucureşti, la Sala Radio, pe 3 noiembrie.

Romanian Chamber Orchestra reuneşte muzicieni români de marcă: unii dintre ei au  importante cariere solistice, cum este concertmaestrul Alexandru Tomescu, binecunoscut melomanilor români. Alţii sunt membri ai unor importante orchestre internaţionale şi româneşti. Nu în ultimul rând, cei mai tineri membri ai Romanian Chamber Orchestra sunt bursierii orchestrei, pregătiţi în cadrul cursurilor de măiestrie susţinute de Alexandru Tomescu (vioară), Ladislau Cristian Andriş şi Yizhak Schotten (violă), Dragoş Bălan (violoncel) şi Răzvan Popescu (contrabas).

Irina Simon Renes - şef partidă vioara a doua – este şefa partidei de vioara a II-a a Mahler Chamber Orchestra, membră a Orchestrei Festivalului din Lucerna; Emil Bolozan - ajutor de şef al partidei de vioara a doua din cadrul Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte şi violonista Melita Murgea; violistul Ladislau Cristian Andriş - şeful partidelor de violă al Orchestra of Europe şi al Swiss Orchestra; violistul Alexandru Bota a făcut parte din Orchestra de Cameră a Australiei şi este violistul Cvartetului Navarra din Londra; violoncelistul Dragoş Bălan - şeful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid; Răzvan Popescu este de 3 ani şeful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda.

Din unele din cele mai importante orchestre româneşti – Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio -, fac parte pe poziţii de şefi de partidă sau solişti instrumentişti alţi membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violonceliştii Radu Sinaci şi Octavian Lup.


Cristian Măcelaru

Imagine indisponibilă

Dirijor este un nume deja celebru: Cristian Măcelaru, actualul dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln – Germania, cu o prodigioasă activitate internaţională la pupitrul unor celebre ansambluri orchestrale din Statele Unite ale Americii şi din Europa. Dirijorul Lawrence Foster îl numea pe Cristian Măcelaru drept “viitorul Sergiu Celibidache al românilor”, referindu-se la cariera şi statura internaţională a lui Cristian Măcelaru, cel care a putut fi aclamat şi la Bucureşti, în septembrie 2019, când a dirijat, în cadrul Festivalului „George Enescu”, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.

Romanian Chamber înseamnă 21 de muzicieni, un dirijor reputat şi un singur scop: acela de a fi, prin valoarea componenţilor săi şi contribuţia adusă patrimoniului naţional, un punct de reper pentru cultura românească, prin promovarea muzicii clasice compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume.


Alexandru Tomescu

Imagine indisponibilă

Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la Bucureşti, duminică, 3 noiembrie, ora 19.30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu şi Serenada op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea semnată de Dan Variu este interpretată în primă audiţie absolută: Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrări scrise de compozitori români contemporani; dintre cele 11 lucrări concurente, Cristian Măcelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonorităţile Divertismentului de Béla Bartók.

Concertul de la Bucureşti al Romanian Chamber Orchestra este inclus în cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, ce-şi propune să-i aducă la Sala Radio pe cei mai valoroşi tineri muzicieni români cu prestigioase cariere internaţionale, dar care apar mai rar în concerte acasă, în România.

Biletele pentru concertul din 3 noiembrie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite