Repere de diplomaţie culturală: 5000 de evenimente organizate de ICR în perioada 2017-2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu şi Liliana Ţuroiu
Teodor Meleşcanu şi Liliana Ţuroiu

Tur de forţă instituţională în cele 26 de luni de mandat al preşedintelui Liliana Ţuroiu la conducerea Institutului Cultural Român (ICR) în perioada 2017-2019: peste 5.000 de evenimente în ţară şi străinătate, acţiuni culturale de amploare în cadrul a trei mari programe de anvergură (Sezonul România-Franţa, Centenarul Marii Uniri şi deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România), precum şi pregătirea partipării la Europalia.

În perioada aprilie 2017 – iunie 2019, Institutul Cultural Român a organizat,potrivit unui comunicat al ICR, evenimente culturale cu puternic impact intern şi internaţional, promovând  artişti români contemporani, dar şi creaţii din patrimoniul naţional.  Filmul şi teatrul românesc, literatura, artele vizuale, muzica şi dansul au fost puternic susţinute prin  promovarea artiştilor români pe scenele prestigioase ale lumii. Seria evenimentelor a început în 2017 cu expoziţia „Apariţii”, semnată de Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneţia, dar şi cu prezentarea operelor lui Constantin Brâncuşi  la celebrul The Solomon R. Guggenheim Museum din New York.  În zona artelor vizuale, s-au pus bazele colaborării cu binecunoscuta artistă portugheză Joana Vasconcelos. Deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera „Oedipe” de George Enescu, în variantă de concert,  în 2017, a fost  unul dintre evenimentele cheie din ultimii doi ani. 

3000 de evenimente, sub egida ICR, în 2018

Bilant mandat presedinte ICR

Lansarea proiectului „Luna Enescu la ICR” s-a bucurat de prezenţa unor oaspeţi de seamă din mediul cultural, academic, ştiinţific şi diplomatic.  Performanţele din 2017 au prefigurat un 2018 memorabil, cu România ţară invitată la Târgul de Carte Retiro de la Madrid, cu dezvelirea la Ashford, în Marea Britanie, a celei dintâi statui a Reginei Maria din afara graniţelor României, expoziţia „Regina Soldat”, itinerată în mai multe capitale europene, dar şi la Kabul, în cadrul misiunii NATO din Afganistan. De cealaltă parte a Atlanticului, un muzeu fondat în onoarea şi în memoria Reginei Maria, Maryhill Museum of Art din Statul Oregon, a găzduit un alt moment reprezentativ dedicat Centenarului Marii Uniri: expoziţia „Romanian Identity, Royalty and Architecture”, în cadrul unui program care a mai cuprins prelegeri, spectacole şi ateliere. 

O prioritate anunţată în noua abordare strategică a Institutului Cultural Român a constituit-o apropierea de sfera industriilor creative. Un pas semnificativ în acest sens a fost afilierea ICR la Consiliul Internaţional al Creative Industries Federation (CIF) / Federaţia Industiilor Creative. În aceeaşi zonă de interes major s-a înscris, în 2018, organizarea la Roma a Conferinţei internaţionale „Creative industries and the New Europe, opportunities and challenges”, un demers realizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu prestigioasa universitate La Sapienza, cea mai mare şi mai veche instituţie de formare academică din Roma, cu care ICR a semnat protocol de colaborare care deschide calea către evenimente similare.

Institutul Cultural Român a organizat, în 2018, peste 3.000 de evenimente, dintre care 700 dedicate Centenarului Marii Uniri. ICR a realizat standul cu care România a participat la Salon du Livre Paris, stand care a fost declarat de  presa franceză primul în topul celor mai bune ale ediţiei.  Conform atribuţiilor care îi revin, Institutul Cultural Român a coordonat, în 2018, reprezentarea României, prin standuri naţionale, la mari evenimente internaţionale ale pieţei de carte, precum Târgul de Carte de la Londra, Salonul Internaţional de Carte de la Torino, Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing.

Pregătirea participării la Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA

Bilant mandat presedinte ICR

Printre evenimentele organizate de ICR, sau  la care acesta a fost partener, se numără şi lansarea primului website al Marii Uniri în limba engleză, precum şi a proiectului Grădina Marii Uniri, cu participarea ASR Prinţul Charles; premierea, în Franţa, a unor personalităţi române din diaspora, printre care Vladimir Cosma, Viorica Cortez, Vasile Şirli, George Banu, Doina Lemny; continuarea susţinerii marilor festivaluri de film şi teatru, precum şi a organizării Festivalului Filmului European, cu sprijinul institutelor culturale străine la Bucureşti şi al ambasadelor; expoziţia „Sacrificiu”, a lui Mircea Roman, găzduită de Mănăstirea Batalha din Portugalia; continuarea promovării industriilor creative prin susţinerea participării româneşti la Viena Design Week şi la Romanian Design Week; semnarea unor acorduri de parteneriat cu instituţii prestigioase din ţară şi din afara ţării, precum Academia Română, Colegiul Europei din Bruges, centrul de formare pentru viitorii funcţionari ai Uniunii Europene.  Acestor evenimente de amploare li se adaugă cele peste 60 de proiecte realizate în Franţa în cadrul Sezonului România-Franţa, care s-au bucurat de aprecierile partenerilor francezi, precum de la ministrul Culturii şi preşedintele Institutului Francez, dar şi de  presă şi public.

Anul 2019 reprezintă continuarea Sezonului România-Franţa, prezenţa ICR în evenimente dedicate Preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, prezenţa la numeroase târguri de carte, la REVELATIONS în Franţa (eveniment dedicat industriilor creative), continuarea proiectelor de susţinere a marilor festivaluri de film şi teatru  ( FITS, TIFF, BIFF etc.) şi a prezenţei artiştilor pe scenele prestigioase ale lumii, Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA 2019, cu cele peste 260 de evenimente în pregătire.

Aprecieri de la parteneri  şi de la personalităţi

ICR şi-a propus să dezvolte, în ultimii doi ani, ca o instituţie  ce reprezintă mai mult decât o interfaţă pasivă, fiind, în acest moment, un actor cu un rol bine definit în dinamicile culturale ale lumii de astăzi, fapt remarcat de partenerii institutului:

„Academia Română are cea mai bună colaborare cu ICR şi nădăjduim în continuare să reuşim împreună să unim această naţiune prin cultură.”  Acad. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române – ianuarie 2019

„Rolul instituţiilor româneşti este să fie deschise pentru cultura română şi să folosească toate forţele intelectuale. Institutul Cultural Român s-a deschis, este vizibil acest lucru şi o recunoaştem onest, după ce ani de zile a fost deschis doar pentru un grup de intelectuali.” Eugen Simion – 2017

„Festivalul Internaţional de Artă Europalia este unul dintre cele mai mari festivaluri de acest gen, iar ediţia cu România din 2019 nu doar că marchează cea de-a 15-a aniversare, dar are toate datele să fie un festival grandios. (…) Suntem foarte încântaţi de oportunitatea de a lucra direct cu ICR şi echipa românească, deoarece am constatat că are professionalism, dedicare şi, probabil cea mai importantă calitate, un entuziam autentic.ˮ Koen Clement, preşedintele Asociaţiei Europalia, directorul general al Europalia International - 2019

Comunitatea educativă, universitară şi ştiinţifică vede în România un partener de încredere. Este o onoare pentru mine să fiu alături de toate aceste personalităţi, care primesc premii de excelenţă. Sunt impresionat de felul în care reprezentanţii instituţiilor româneşti se implică în viaţa culturală din Franţa“, spune Gilles Pécout, rector la Academiei din Paris.

„Fără să o fi cunoscut, la numire, pe doamna Ţuroiu, am avut plăcuta supriză să descopăr, în această funcţie care generează şi mulţumiri, dar şi foarte multe gelozii, o persoană foarte implicată şi profesionistă. S-a descurcat  foarte bine şi m-aş bucura să dea dovadă şi la Bruxelles de aceeaşi  energie şi eficienţă, de aceeaşi atitudine ponderată demonstrate până acum.” Călin Popescu Tăriceanu - 2019

„Cunoscând foarte bine activitatea ICR de mulţi ani, am remarcat o schimbare în bine în ultimii doi ani. Europalia este o încheiere a acestui an în care România a făcut o figură foarte frumoasă şi cu deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi cu Sezonul România Franţa. Mă bazez pe experienţa şi dedicarea dumneavoastră şi a echipei ICR ca Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA să fie un succes aşa cum se prefigurează.” Mihnea Costoiu - 2019

„Ne-am întâlnit prima oară într-un loc din inima Parisului unde se reuniseră prieteni din domenii diverse, Doina Lemny, Gabriel Badea Păun…şi, apoi, am început să căutăm împreună spaţii pentru expoziţiile Sezonului Franţa – România, a doua zi, am vizitat Sorbona şi ea nu înceta să propună idei neaşteptate despre colaborări posibile.  M-a fascinat atunci această dorinţă de a iniţia proiecte şi de a deschide porţi pentru cultura română. Cu o dăruire sinceră, directă, cu o angajare fără prudenţe diplomatice sau poză protocolară,”  apreciază criticul de artă George Banu.
Bilant mandat presedinte ICR 2017-2019

Plenul reunit al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei de politică externă din Senatul României a avizat  pe 25 iunie 2019 propunerea de numire a doamnei Liliana Ţuroiu pentru funcţia de director al ICR Bruxelles. Doamna Liliana Ţuroiu continuă, astfel, activitatea în acdrul Institutului Cultural Român, urmând ca, în cel mai scurt timp, dată fiind apropierea debutului EUROPALIA ROMÂNIA 2019, să preia coordonarea generală a proiectului EUROPALIA, devenind şi omolog al managerului general Europalia Internaţional. În calitate de preşedinte al ICR, Liliana Ţuroiu a coordonat demersurile de pregătire a participării ţării noastre la EUROPALIA ROMÂNIA 2019, precum şi grupul de lucru interministerial, se arată într-un cominicat remis de ICR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite