Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, vine la Întâlnirile Yorick

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Darie (56 de ani) a realizat un „Trei surori” care le bate pe toate care s-au mai văzut
Alexandru Darie (56 de ani) a realizat un „Trei surori” care le bate pe toate care s-au mai văzut

Miercuri, 30 martie, de la ora 19.00, regizorul Alexandru Darie este invitatul unei noi ediţii a Întâlnirilor Yorick, care va avea loc la Ceainăria Cărtureşti Verona. Tema evenimentului este: „Mai avem nevoie de teatrul de artă?”.

Ce mai înseamnă teatrul de artă astăzi? Este el un fenomen de muzeu? Mai avem loc şi timp pentru teatru de artă? Sunteţi invitaţi la o discuţie despre teatrul de artă în secolul 21, despre diversele lui (noi) direcţii şi tendinţe, despre actualitatea lui în contextul artistic al momentului, despre originalitate şi inovaţie.

Alexandru Darie este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate. Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006-2011, a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizaţie înfiinţată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinităţi şi momente hotărâtoare.

A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20 în spectacologia românească, precum „Visul unei nopţi de vară”, „Poveste de iarnă” sau „Trei surori” (le-aş adăuga şi „Iulius Cezar”, care mie cel puţin mi-a lăsat o impresie de neuitat). Despre „Visul unei nopţi de vară”, cu care la începutul anilor ’90 a susţinut un turneu în Marea Britanie, „The Guardian” a scris că e cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook. Cele mai recente spectacole ale sale sunt „Conversaţie după înmormântare” şi „The Bach Files”, la Teatrul Bulandra.

„Câtă vreme teatrul – fie că e făcut într-un pod sau pe scena mare a Teatrului Naţional, sau pe o ladă, vorba lui Peter Brook, într-un loc plin cu nisip – vorbeşte despre ceea ce nu se vede, despre ceea ce este ascuns în firea umană, în existenţa noastră şi revelează aceste lucruri publicului cu importanţa cuvenită, atunci e teatru. Altfel, nu e! E altceva… e sitcom, e ce vreţi, dar nu e teatru. Cred că în acest moment ne confruntăm cu o criză a regizorilor de teatru. Mă refer la de generaţia tânără în care foarte mulţi sunt lipsiţi de curaj şi foarte mulţi eşuează în – cum zic ei – „proiecte mici” – Alexandru Darie
Alexandru Darie

Citeşte şi: „Roll over Bach” - cronica mea la spectacolul „The Bach Files”

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri