„Regele moare”, o montare remarcabilă la TNB, cu Victor Rebengiuc în rolul titular

0
0

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa „Regele moare” de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru.

Este o montare care propune o reîntâlnire cu un cuplu actoricesc care ne oferă un regal artistic cu fiecare apariţie scenică, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, alături de care, Ana Ciontea, Florentina Ţilea, Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki spun o poveste în care timpul se dilată şi distanţele se micşorează ca prin magie. Scenografia este realizată de Vladimir Turturică, iar Chris Jaeger semnează light design-ul spectacolului. În ciuda titlului, spectacolul este consolidat de pofta de viaţă şi de incapacitatea omului de a face pace cu moartea.

Trăim dezordonat - cu o constantă nevoie de mâine, iubim cu disperare, amânăm cât putem, rănim fără să simţim, transformăm greşelile în experienţe şi continuăm să experimentăm. Spectacolul este un elogiu al acestei inconştienţe numită viaţă.

Pe Eugène Ionesco această temă a sfârşitului l-a urmărit toată viaţa, începând din copilărie.

"De la vârsta de patru ani, de când am ştiut că voi muri, angoasa nu m-a mai părăsit. E ca şi cum aş fi înţeles, dintr-odată, că nu era nimic de făcut ca să scapi de ea şi că nu mai era nimic de făcut în viaţă (…). Scriu, de asemenea, pentru a-mi exprima teama de a muri, umilinţa de a muri”, mărturisea celebrul scriitor român.

„Mi-am spus că poţi să înveţi să mori, că poţi să-i înveţi pe alţii să moară. Acesta îmi pare lucrul esenţial pe care-l putem face, fiindcă suntem nişte muribunzi care nu acceptăm să murim ‒ motivează dramaturgul Eugène Ionesco naşterea piesei Regele moare.

image

"Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi, spun Andrei şi Andreea Grosu, regizorii spectacolului. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiţi şi pe care o să-i păstrăm aşa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroşi, emoţionaţi, netrucaţi. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleşit, guardul neputincios, menajera fragilă şi un rege care moare. Învăţăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori şi copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu şi despre dragoste".  

Premiera oficială este programată pentru data de 28 noiembrie, ora 19.30, Sala Mare. Următoarea reprezentaţie va avea loc pe data de 17 decembrie 2017. Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete TNB, din foaierul Sălii Mari, precum şi online, pe mystage.ro.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite