„Recviemul“ de Verdi, în memoria maestrului Stelian Olariu, se cântă în Joia Mare la Opera Naţională Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Olariu (1928-2017) a condus Corul Operei Naţionale Bucureşti
Stelian Olariu (1928-2017) a condus Corul Operei Naţionale Bucureşti

Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, spectacol eveniment cu ocaziaSărbătorilor Pascale, va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti, joi, 13 aprilie, începând cu orele 18:30.

Seara va fi dedicată memoriei maestrului Stelian Olariu. Recviem-ul lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonică pentru patru solişti, cor şi orchestră. Invitaţii speciali ai serii vor fi soprana Sorina Munteanu şi mezzosoprana Maria Jinga, împreună cu tenorul Marius Budoiu şi basul Ramaz Chikviladze din Georgia. Interpretează Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Marcello Mottadelli, coordonator artistic muzical al Operei Naţionale Bucureşti.


Opera lui Verdi oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a acestor partituri şi explorarea celui mai mare secret al existenţei umane: moartea. Cu o tendinţă de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morţii, de la sfârşitul timpului şi condamnarea la chinurile iadului, şi creează un emoţionant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristeţe, şi dorul de răscumpărare. Chiar dacă Verdi urmează pur şi simplu textul liturghiei catolice, structura muzicală trece dincolo de ideea de bază creştină a morţii şi învierii pentru a include şi alte interpretări. Puternica imagine desprinsă din Dies Irae, reprezintă viziunea neliniştitoare a morţii în concepţia lui Verdi.
Opera Masa da Requiem a fost creată în două etape. Iniţial, Verdi a scris un Libera me, ca parte a unei compoziţii de colaborare în memoria lui Gioachino Rossini, care a murit în 1868. Din cauza morţii poetului naţional al Italiei, Alessandro Manzoni, în 1874 Verdi a extins secţiunea sa de Requiem Rossini, într-un recviem pe scară largă. Opera a devenit o caracteristică permanentă în repertoriul de concert imediat ce a avut premiera pe 22 mai 1874 în biserica San Marco din Milano.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite