„Războaie care au schimbat lumea”, împreună cu Adevărul, din 16 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru cărţi esenţiale despre război, distribuite în fiecare luni cu ziarul Adevărul, la un preţ special
Patru cărţi esenţiale despre război, distribuite în fiecare luni cu ziarul Adevărul, la un preţ special

Din 16 martie, ziarul Adevărul se va distribui, timp de 4 săptămâni, în fiecare zi de luni, împreună cu volume esenţiale despre războaie şi conflicte militare privite din diverse perspective: politic, strategic, tactic, cultural. Preţul unui ziar, împreună cu un volum, va fi de 14,99 lei.

Din 16 Martie - "Războiul Crimeii", de John Sweetman

În războiul devastator dintre Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, susţinut de Marea Britanie şi Franţa, au existat mai multe episoade intrate în legendă. În paginile cărţii veţi găsi detalii despre sinucigaşa, dar fără îndoială curajoasa şarjă a Brigăzii Uşoare, imortalizată de marele poet englez Tennyson în poezia „Şarja Brigăzii Uşoare”, dar şi de filmul cu acelaşi nume, cu Errol Flynn şi Olivia de Havilland. 

crimeea

Autorul prezintă reportajele realizate de cel dintâi corespondent de război autentic, William Russell, de la London Times, reportaje care au ajutat la evidenţierea problemelor dificile din armată, şi aminteşte isprăvile eroice ale celebrei Florence Nightingale, care s-a luptat să salveze mulţi tineri din ghearele celui mai de temut inamic din Războiul Crimeii: holera.

John Sweetman este unul dintre cei mai cunoscuţi istorici militari din Marea Britanie. Şi-a luat doctoratul în filosofie la King’s College din Londra şi a fost director al Departamentului Apărare şi Afaceri Internaţionale de la Academia Regală Militară Sandhurst. Este autorul mai multor lucrări bine documentate despre Războiul din Crimeea, despre Primul şi al Doilea Război Mondial.

„Citiţi-le pentru a înţelege mai bine războiul şi pentru a putea pleda mai bine pentru pace.” Profesor Robert O’Neill, coordonatorul seriei

Din 23 Martie - "Războiul Arabo-Israelian", de Efraim Karsh

israel

Războiul din Palestina (1948) a fost, fără îndoială, cea mai importantă confruntare armată din istoria conflictului arabo israelian. Cartea de faţă tratează cauzele războiului şi felul în care s-a desfăşurat acesta, în două etape distincte: luptele de gherilă dintre comunităţile arabă şi evreiască din Palestina aflată sub mandat britanic şi războiul convenţional dintre Statul Israel şi armatele arabe. 

Volumul cuprinde, de asemenea, informaţii despre combatanţii celor două tabere şi scopurile lor, strategiile şi performanţele militare ale acestora. Nu în ultimul rând, autorul analizează motivele care au dus la succesul Israelului, în ciuda faptului că părea imposibil, şi la eşecul ţărilor arabe de a-şi transforma superioritatea numerică şi militară într-o victorie pe câmpul de luptă.

Efraim Karsh (n. 1953) este profesor şi coordonator al Programului de Studii Mediteraneene la King’s College, Universitatea din Londra. A absolvit Universitatea Ebraică din Ierusalim şi are un doctorat în relaţii internaţionale la Universitatea din Tel Aviv. A deţinut numeroase posturi academice la Universitatea Sorbona, Şcoala de Ştiinţe Economice şi Politice din Londra, Universitatea Columbia, Universitatea din Helsinki şi Universitatea din Tel Aviv. A publicat mai multe lucrări despre problemele din Orientul Mijlociu, politica externă a Rusiei şi neutralitatea europeană.

Din 30 Martie - "Războiul Sovieto-Afgan", de Gregory Fremont-Barnes

razboi png png

În 1979, Uniunea Sovietică, condusă de Leonid Brejnev, trimitea în Afganistan trupe menite să sprijine acest stat satelit al său. Până în momentul retragerii URSS, aproape 15 000 de sovietici şi mai mult de un milion de afgani au fost ucişi. Ceea ce sovieticii intenţionaseră să fie o operaţie militară limitată, de stabilizare, s-a transformat într-un război lung şi sfâşietor împotriva mujahedinilor, care luptau cu arme moderne şi tehnici neconvenţionale. 

Instruiţi şi echipaţi pentru un război cu NATO, sovieticii ripostau cu arme de foc convenţionale şi raiduri devastatoare în teritoriile ocupate de unităţile de gherilă. În cele din urmă, au fost nevoiţi să renunţe la un conflict costisitor. 

Această carte, în care veţi găsi hărţi politice şi strategice detaliate, este o relatare fascinantă despre unul dintre cele mai sângeroase confruntări din secolul al XX-lea.

Din 6 aprilie - "Războaiele Ruso-Cecene", de Mark Galeotti

cecenia

Până la declanşarea războiului, în 1994, cecenii din Caucazul de Nord au suferit mai întâi sub dominaţia Imperiului Rus, apoi a URSS. În replică la proclamarea unilaterală a independenţei Ceceniei, cu degradarea rapidă a ordinii de drept, Moscova a trimis trupe, care s-au văzut nevoite să se confrunte cu tacticile de gherilă ale cecenilor, obişnuiţi să lupte în munţi. Acordul semnat în 1996 la Hasav-Iurt a pus capăt primului război, însă multe dintre tensiunile care au dus la conflict au rămas nerezolvate. 

În 1999, condusă acum de Vladimir Putin, Rusia a declanşat un al doilea război, atacând capitala, Groznîi, şi instalând un guvern-marionetă. Chiar şi după ce operaţia contrateroristă a ruşilor s-a încheiat oficial, în 2009, mişcările insurgente de mică amploare au continuat, căpătând caracteristicile unui război civil. 

Cartea, scrisă de un specialist în domeniu, este o pătrunzătoare analiză şi explică originea, istoria şi consecinţele războaielor purtate de Rusia în Cecenia, aruncând o nouă lumină asupra viitorului acestei frământate regiuni.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite