Radu Gabrea încearcă să o privească într-o altă lumină pe Ana Pauker. Cineastul i-a dedicat comunistei evreice un film documentar VIDEO

0
0

„Împărăteasa roşie – Viaţa şi aventurile Anei Pauker“, cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, va avea premiera duminică, 19 iunie 2016, la ora 18.00, la Sala Union a Cinematecii Române, iar începând cu 1 iulie, va putea fi vizionat de publicul larg tot la Cinemateca Union (str. Ion Câmpineanu, nr. 21).

Producătorii filmului consideră că „perioada comunismului în România, urmare directă a ocupaţiei sovietice, constituie înca o epocă  insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Şi, ca de fiecare dată întrun asemenea caz, miturile şi legendele, foarte multe rezultate ale unor insistenţe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens.

Originea ei evreiască şi abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, şi cel care a stat direct şi nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiinţa colectivă ca un “binefăcător”, rolul de “criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.“

Întrebat care este motivaţia regizorală în realizarea documentarului despre această marcantă şi controversată personalitate istorică, Radu Gabrea a spus:

“În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariţia excepţionalei cărti a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului şi m-a ajutat, direct şi indirect, la realizarea acestuia.” - Radu Gabrea

Documentarul ÎMPĂRĂTEASA ROŞIE – Viaţa şi aventurile Anei Pauker cuprinde mărturiile unor mari istorici şi politologi: Robert  Levy – istoric, autorul cărţii “Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist” / “Gloria şi decăderea Anei Pauker”; Vladimir Tismăneanu – politolog; Adrian Cioroianu – istoric; Gheorghe Onişoru – istoric; Liviu Rotman – istoric; fragmente narate de mari actori: Victoria Cociaş şi Vlad Rădescu şi include materiale de arhivă importante puse la dispoziţie de Arhiva Naţională a României, Arhiva Naţională de Filme, Biblioteca Academiei Române.

Scenariul este realizat de Radu Gabrea şi Magdalena Schubert, montajul, de Melania Oproiu, imaginea îi aparţine lui Alexandru Macarie, mixajul fiind realizat de Mihai Orăşanu şi Ioan Bain, iar coordonatorul post producţie fiind Melania Oproiu.

Coloana sonoră îi aparţine lui Cristian Tarnoveţchi, echipamentul de filmare a fost asigurat de Bivolul Advertising, iar editarea şi post procesarea sunet au fost realizate de MDV STUDIO.

Echipa de filmare este alcatuita din regizor secund Florina Petrescu, imagine: Ion Dobre, scenografie: Mădălina Marinescu, costume: Svetlana Mihăilescu şi coordonator producţie Theodor Popescu.

Ana Pauker

Cine este Radu Gabrea?

Radu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti. În 1956 are loc o primă ciocnire a studentului în anul II la Institutul de Construcţii Radu Gabrea cu regimul comunist: este arestat pentru intenţia de a participa împreună cu alţi studenţi la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După 9 luni de arest, acesta este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale. Câţiva ani mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti.

Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare", realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

A doua ciocnire majoră cu regimul comunist are loc în 1974. Filmul său, "Dincolo de nisipuri", după un roman de Fănuş Neagu, cu Dan Nuţu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, în acelaşi an. Cariera fiindu-i compromisă, regizorul Radu Gabrea se hotărăşte să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi aici, Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

După Revoluţie se întoarce în România, unde regizează o serie de filme româneşti: "Struma", "Noro", "Moştenirea Goldfaden"," Cocoşul decapitat", "Călătoria lui Gruber", "Mănuşi roşii", „Evrei de vanzare”, "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun", „O poveste de dragoste, Lindenfeld”.

În 2002, regizorului Radu Gabrea i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, pentru ca în februarie 2011 să primească Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Documentarul ÎMPĂRĂTEASA ROŞIE – Viaţa şi aventurile Anei Pauker este produs de ORION FILM SRL, in colaborare cu CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite