Proiecţie sold out cu „Sieranevada“, joi la TIFF Cluj-Napoca. Regizorul Cristi Puiu va fi prezent cu mare parte din membrii echipei sale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul "Sieranevada", de Cristi Puiu, cu Mimi Branescu (centru)
Imagine din filmul "Sieranevada", de Cristi Puiu, cu Mimi Branescu (centru)

Noul film al lui Cristi Puiu, „Sieranevada“, care a avut premiera în competiţia oficială de la Cannes, va fi proiectat astăzi, joi 2 iunie, la TIFF Cluj-Napoca cu casa închisă. Nu se mai găsesc bilete de câteva zile bune.

Deşi „Sieranevada” nu a convins juriul cannez, care a strâmbat din nas şi nu l-a gratulat pe Cristi Puiu nici măcar cu o distincţie de consolare, faptul nu i-a impresionat pe cinefilii clujeni (dar şi din restul ţării şi, de ce nu, chiar din străinătate, prezenţi în număr mare aici încă de-acum o săptămână), care îi fac filmului o primire triumfală. „Sieranevada” va avea astăzi o unică proiecţie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Puiu se-ntoarce la Cluj

Va fi prezent Cristi Puiu, împreună cu mare parte din restul echipei. Biletele nu se mai găsesc de la sfârşitul săptămânii trecute, proiecţia fiind ceea ce se cheamă sold out. Interesul clujenilor pentru noua operă a lui Cristi Puiu este maxim, ei amintindu-şi cu drag că aici şi-a lansat regizorul, la TIFF 2005, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, proaspăt premiat atunci la Cannes, moment de graţie şi de glorie al Noului Cinema Românesc. Tot zilele acestea, s-a anunţat şi că „Sieranevada” va intra din 9 septembrie în cinematografele din toată ţara.Aceeaşi a fost situaţia – sold out de câteva zile bune – şi la filmul „Câini” al lui Bogdan Mirică, proiectat aseară cu imens succes la Cinema Victoria, în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Transilvania (autori aflaţi la primul film, cazul lui Mirică, sau la al doilea). Spre deosebire de Puiu, Mirică s-a întors cu ceva în buzunar de la Cannes – trofeul FIPRESCI (presa de cinema internaţională) pe secţiunea Un Certain Regard – şi mulţi îl văd, după proiecţia de aseară, câştigător sigur al Trofeului Transilvania. „Câini” va mai fi proiectat mâine, de la ora 19.00, la legendarul Cinema Florin Piersic din centrul oraşului.

Sieranevada

Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Câini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada - întors din competiţia de la Cannes - pe 3 iunie.

Cosmina şi andreaua

De un contracandidat poate să fie deja sigur Bogdan Mirică că a scăpat: filmul danez „Shelley”, regia Ali Abbasi, prezent la rândul lui în competiţia oficială, căruia i se făcuse o super-reclamă datorită prezenţei într-unul din rolurile principale a actriţei românce Cosmina Stratan. Filmul, pe care l-am văzut marţi după-amiază în competiţie, a fost o dezamăgire. În rolul unei menajere românce care poartă copilul unui cuplu de danezi, Cosmina Stratan cu botul mânjit de sânge sau înfigându-şi o andrea în uter nu a convins pe nimeni. Deşi nu e chiar catastrofal, filmul lui Abbasi mai are mult până să fie bun şi să ştie să creeze atmosfera pe care şi-o doreşte regizorul.

De o surpriză frumoasă au avut parte, tot marţi seară, cei care au ales să reziste până la ore mai târzii din noapte: au vizionat, la Parcul de Sculptură din localitatea clujeană Vlaha, pelicula lui Paul Negoescu „Două lozuri”, o nouă ecranizare după clasicul caragialian. Şi nu le-a părut rău deloc, pentru că au afirmat, la sosire, că pelicula e una amuzantă, spre deosebire de alte filme româneşti recente. Filmul lui Negoescu va mai fi proiectat, pentru toată lumea, astăzi în Piaţa Unirii, în aer liber, de la ora 21.45, şi, în Zilele Filmului Românesc, mâine la ora 11.45, la Cinema Arta.

De mare succes s-a bucurat şi proiecţia de miercuri seară, din aer liber, în Piaţa Unirii, cu clasicul lui Martin Scorsese „Şoferul de taxi”, cu Robert de Niro în rolul lui Travis Bickle, într-o versiune color restaurată.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite