Mafia PSD a câinilor fără stăpân. O firmă ai cărei angajaţi nu cunosc bolile canine va avea grijă de maidanezi la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă care avea ca obiect de activitate recilarea a primit cadou de la Primăria Constanţa un contract pe bani mulţi pentru a stânge câinii fără stăpân. Firma a trimis pe teren o  maşină care nu respectă nicio normă legală, iar hingherii nu poartă costum de protecţie.

Din 2008, de gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Constanţa s-a ocupat Puppy Vet, firma de casă a PSD-ului, care a primit milioane de euro fără ca problema patrupedelor să fie rezolvată. 

La începutul acestui an, pe 3 februarie, contractul a expirat, iar primarul interimar Decebal Făgădău a anunţat că nu va mai prelungi contractul firmei Puppy Vet, precizând că municipalitatea îşi va crea propriul sistem de ecarisaj. Numai că lunile au trecut fără să se schimbe ceva. Câinii rămaşi în adăpostul de pe Vârfu cu Dor sunt hrăniţi doar cu ceea ce aduc voluntarii. Între timp, numărul câinilor de pe străzi s-a înmulţit. 
 

Recent, voluntarii au descoperit că Primăria Constanţa a semnat un nou contract pentru gestionarea câinilor fără stăpân cu firma Green Life Recycling din Ovidiu. „Primăria nu voia să-l facă public, dar, la insistenţele noastre, l-au postat pe site“, spune Sorin Belu, voluntar la Baricada Verde, care acum candidează pentru un loc în consiliul local. 

Contractul semnat pe data de 23 mai 2016 este în valoare de 130.950 de lei fără TVA. Numai că răsfoind contractul şi privind site-ul firmei descoperim că societatea, care a avut ca obiect de activitate reciclarea, a încercat peste noapte să se schimbe la faţă. 

Parvoviroza este, la ei, sinonimă cu jigodia

Contractul conţine greşeli grave. Spre exemplu, prestatorul, se scrie în contract, are o obligaţie de acordare a tratamentelor specifice „fracturi închise/ deschise, mica chirurgie, râia sarcoptică sau demodectică, parvoviroza canină (jigodie)“. 

Se pare că niciun medic veterinar nu a fost consultat anterior redactării acestui contract, iar reprezentanţii firmei prestatoare nu au habar de bolile câinilor pe care ei urmează să-i trateze. Mai întâi, că nu există „râia dermodectică“, ci este vorba de râia demodecică. Trecem cu vederea acest lucru şi presupunem că este vorba de o greşeală de literă. Apoi însă citim că parvoviroza canină mai este cunoscută şi sub denumirea de jigodie, ceea ce este complet fals. Ce afecţiuni sunt acestea ne spune dr. Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Parvoviroza este o enterită produsă de un virus, boală care se tratează, iar jigodia (Boala Carre) este o boală produsă de un alt virus, care se manifestă prin leziuni cutanate, digestive sau nervoase. Dacă este vorba de leziuni nervoase, intervine moartea câinelui. 

Versurile Elenei Farago atribuite lui Tudor Arghezi

image

Site-ul firmei Green Life Recycling 

Nici site-ul firmei Green Life Recycling SRL nu pare pregătit pentru misiunea primită. Peste noapte, imaginile care promovau reciclarea au fost înlocuite cu figurile unor câini de rasă. Mai jos, sunt două strofe din poezia „Căţeluşul şchiop“ scrisă de, atenţie, Tudor Arghezi. „Când mă gândesc ce bine/ M-aş juca si eu acum/ Şi-aş lătra şi eu din poartă/ La copii de pe drum... Sunt de frumoşi copiii/ Cei cuminţi şi cât de mult/ Mi-ar plăcea să stau cu dânşii,/ Să mă joc şi să-i ascult“. Pe lângă faptul că versurile sunt scrise cu greşeli, Elena Farago ar fi foarte tristă de faptul că iubitori de câini, „dedicaţi muncii noastre“, aşa cum se prezintă cei de la Green Life Recycling, nu i-au recunoscut poezia. 

Maşină de transport câini fără aerisire 

Dar am fi trecut cu vederea aceste aspecte dacă firma şi-ar fi făcut treaba într-un mod profesionist. Însă luni, voluntarul Sorin Belu a fotografiat o maşină a firmei care se afla în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Peste însemnele mai vechi „COLECTARE RECICLARE PLASTICE CARTOANE“ a fost scris „Green Life Recycling Adăpost pentru câinii fără stăpân Ovidiu“. Mai jos, este trecut un număr de telefon la care intră ton de fax. „Maşina de transport câini nu respectă normele legale în vigoare. Conform legii, ea trebuie să fie aerisită, pentru ca animalele să nu aibă de suferit. Nici hingherii nu sunt îmbrăcaţi adecvat. Aşa cum i-am găsit eu, ei sunt îmbrăcaţi în tricou şi pantaloni trei sferturi. Conform legii, ei trebuie să poarte echipamente de protecţie pe care să aibă cusute însemnele firmei“, reclamă voluntarul. Prevederile de care vorbeşte el sunt inserate în HG nr.1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. 

Am încercat să apelăm numărul de telefon desenat pe maşină, însă a intrat un ton de fax. Pe site-ul firmei însă este un număr de telefon mobil la care a răspuns Maria Carmen Bucur, administratorul firmei. Puţin deranjată de întrebările noastre, ea ne-a dat totuşi câteva lămuriri necesare. Aşa am aflat că de la începutul săptămânii, de când a intrat în vigoare contractul, firma a strâns din oraşul Constanţa trei câini, pe care-i va duce la baza privată de la Ovidiu, situată pe varianta veche a oraşului. Cine doreşte să adopte un câine poate merge la adăpost şi îşi poate alege un exemplar, adopţiile putând fi făcute şi la distanţă. Baza este deschisă zilnic, între orele 8.00- 16.00. Imagini cu câinii, spune ea, vor fi postate şi pe site.  

image

Maşină rebrenduită FOTO Sorin Belu

În privinţa maşinii de transport câini, administratorul firmei spune că utilajul este autorizat, neavând niciun răspuns la faptul că spaţiul nu este aerisit, iar angajaţii par că doar ce au ieşit din tranşee.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa, sesizaţi cu aceste aspecte, au spus că vor atrage atenţia celor din firmă. „Eu i-am văzut când au plecat pe teren şi aveau salopete roşii“, a spus Mădălina Vascu Laciu, director executiv la Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. 

Ea spune că s-a impus atribuirea acestui contract, pentru o perioadă de trei luni, întrucât municipalitatea nu a avut timpul suficient pentru angajarea oamenilor care să muncească la serviciul de ecarisaj. „Primăria nu a renunţat la ideea de a înfiinţa propriul serviciu, numai că nu a fost timp, iar câinii s-au înmulţit şi am primit mai multe reclamaţii“, a spus directorul executiv. 

La vechiul adăpost de pe Vârfu cu Dor mai sunt în îngrijirea voluntarilor aproximativ 90 de câini. „De când facem voluntariat aici foarte puţini au fost adoptaţi şi avem nevoie zilnic de hrană pentru ei“, face un apel Mădălina Vascu Laciu.

„Sper să nu aplice câinilor bolnavi de parvoviroză tratamentul pentru boala Carre“

image

Raluca Butan şi Beethoven FOTO Arhivă personală

Jurnalistul Raluca Butan, un alt voluntar, spune că o mâhneşte vestea semnării acestui nou contract. „Ca salvator de animale şi ca om care lucrează alături de un fost câine comunitar în beneficiul semenilor cu nevoi speciale, consider că soluţia găsită de autorităţile de la Constanţa nu va duce la dispariţia şi reabilitarea câinilor de pe străzi. Studiile şi experienţa altor ţări arată că sterilizarea masivă din mediul rural spre mediul urban, dublată de campanii serioase de adopţie, dar şi conştientizarea deţinerii responsabile a unui animal de companie pot rezolva în timp problema câinilor comunitari“, a spus Raluca Butan.

Ea speră ca autorităţile de la Constanţa „să nu aplice câinilor bolnavi de parvoviroză, tratamentul pentru boala Carre, căci nu s-ar mai cheltui bani pentru eutanasie, ar scăpa de ei mai uşor“.

Cu 150 de câini strânşi pe lună, continuă voluntarul, nu se rezolvă problema animalelor fără stăpân de pe străzile Constanţei, ci se perpetuează obiceiului de a ucide lună de lună pe un termen tot mai lung, pe banii constănţenilor. 

Mafia PSD a câinilor fără stăpân

De gestionarea câinilor fără stăpân s-a ocupat, de când a venit Radu Maăre la Primărie, Adrian Mânăstireanu, omul lui de încredere. Ulterior, fosta lui soţie, Cezara Dima, a fost numită în 2008 administrator al firmei de ecarisaj Alfmob Exim SRL, iar la scurt timp el s-a retras, lăsând-o pe Cezara proprietar si administrator al firmei. Ulterior, ea a cesionat totul surorii sale Laurei Martinez. „Primăria Constanţa a încheiat cu Puppy Vet, între anii 2008 şi 2013, trei contracte cu o valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Scopul contractelor: prinderea, transportul şi gestionarea căinilor fără stăpân. Ultimul contract a fost încheiat în februarie 2013, Primăria atribuind Puppy Vet suma de 1.097.100 lei“, au scris cei de la riseproject.ro. Iubitorii animalelor din Constanţa s-au aflat în război continuu cu Ecarisajul pentru că eutanasiau câinii mai repede decât ar fi legal.

image

Sorin Belu şi cel mai bun prieten al omului FOTO Arhivă personală

Luceafărul, firma de casă a PSD-ului

O altă firmă de ecarisaj cu încrengături PSD-iste este Luceafărul SRL, cu sediul în Lumina. Asociat unic este Magdalena Chiru, soţia primarului din localitatea Lumina, Dumitru Chiru. Cei doi s-au căsătorit în 2013, însă ulterior s-au despărţit aşa cum spune primarul. „Nu am încheiat contract cu firma ei pentru că nu am vrut să mă complic. Cum nu am altă firmă prin apropiere, nu am avut ce face“, spune Dumitru Chiru. 

Firma a reuşit să încheie un contract de prestări servicii de ecarisaj cu Primăria Independenţa, la data de 25.02. 2016, în fruntea căreia se află PSD-istul Cristea Gâscan. Pentru prinderea unui câine primăria plăteşte 35 de lei, 12 lei pentru găzduirea şi hrănirea lui pe zi, deparazitare – 10 lei, vaccinare antirabic – 10 lei, eutanasiere - 45 de lei şi incinerare – 20 de lei. 

Curios, niciun număr de telefon pe care firma Lucafărul şi l-a trecut la contacte nu este bun. La unul a răspuns un bătrân din Istria, la altul suna mereu ocupat, iar altul nu este corect. 

image

Program după bunul plac la adăpostul de la Sibioara FOTO Sorin Belu

Adăpostul de la Sibioara face legea pe bani publici

Voluntarul Sorin Belu spune că hingherii de la Luceafărul duc câinii la adăpostul de la Sibioare, unde nu i s-a dat voie să filmeze şi nici să fotografieze, lucru scris chiar pe reglamentul de pe uşa de la intrare, deşi legea prevede în mod explicit că oricine are dreptul să cunoască condiţiile în care sunt ţinuţi câinii. „Programul lor este de doar câteva ore pe zi timp de câteva zile pe săptămână, ceea ce nu este normal“, mai reclamă voluntarul. El a intrat în adăpost şi s-a speriat de cele descoperite acolo: „Câinii stăteau îngrămădiţi în cuşti, erau fecale peste tot şi doar la intrare se dăduse cu var. Câinii primeau de mâncare oase de la animale mari sacrificate, nu mâncare specială“, spune el.  A sesizat aceste aspecte autorităţilor, însă fără să se schimbe ceva. 

Vă mai recomandăm:

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme, la Constanţa. Sunny este preferatul celor mici

VIDEO Masacru la Constanţa. Maidanezi împuşcaţi în cap, găsiţi la marginea oraşului

Administrarea problemei câinilor comunitari, preluată de primărie la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite