Pe urmele lui Enescu. Festivalul Zilele Nordului are evenimente şi în casa lui George Enescu de la Mihăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de la Mihăileni, judeţul Botoşani (casa mamei compozitorului George Enescu), a fost construită între anii 1775 şi 1830              FOTO: Raluca Ştirbăţ
Casa de la Mihăileni, judeţul Botoşani (casa mamei compozitorului George Enescu), a fost construită între anii 1775 şi 1830              FOTO: Raluca Ştirbăţ

Sub sloganul „Rădăcinile cresc”, astăzi debutează a doua ediţie a Zilelor Nordului, cu manifestări simultane la Darabani şi Mihăileni, în judeţul Botoşani. Festivalul îi poartă pe participanţii săi prin mai multe locuri de poveste din nordul Moldovei, propunându-le nu mai puţin de 50 de evenimente culturale.

În acest an organizatorii Zilelor Nordului şi-au propus să continue munca de salvare şi reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni şi a Muzeului Nordului de la Darabani şi să aducă 500 de turişti la festival.

Festivalul Zilele Nordului şi-a direcţionat tradiţionala campanie de strângere de fonduri către sprijinirea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni şi a Muzeului Nordului de la Darabani.

Proiectul Casei Enescu de la Mihăileni, iniţiat acum câţiva ani de către Societatea Internaţională „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Pro Patrimonio, îşi propune salvarea casei în care marele compozitor şi-a petrecut parte din verile copilăriei şi trasformarea ei într-o academie de muzică.

Casa a aparţinut familiei mamei lui Enescu, Maria Cosmovici, construită de părinţii ei preotul Ioan Cosmovici şi soţia Zenovia. Se păstrează un număr impresionant de scrisori trimise de George Enescu mamei sale care se retrăsese în casa de la Mihăileni spre sfârşitul vieţii.

Vacanţele compozitorului erau împărţite între casa natală din Liveni şi casa din Mihăileni. Aici Enescu a compus „Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op.8” în noiembrie 1901, „liedurile Plugar” şi „Die Nächtliche Heerschau”. Casa este integrată specificului etnografic al zonei. Data construirii este incertă, se presupune ca a fost ridicată în perioada între 1775 şi 1830.

George Enescu si Maria Cantacuzino

Localitatea Mihăileni, se află pe graniţa cu Ucraina, la 5 km de punctul de vama Siret, jud. Botoşani, a fost înfiinţată prin hrisov domnesc in 1838, ca târg de graniţă, devenind în scurt timp înfloritor şi cu o bogată viaţă culturală. În localitate mai există şcoala veche construită în 1850 şi biserica sf. Nicolae, ctitorită în 1839-1842.

Casa se află într-o stare jalnică din  faptului că a fost neglijată şi că elemente de rezistenţă au cedat (talpa pridvorului peste beci este putredă şi s-a rupt, sunt zone fisurate şi prăbuşite la zidăria exterioară vest, est şi nord, şarpanta este fracturată datorită deformării pereţilor şi are porţiuni importante putrezite în zona de nord etc);

Valoarea arhitecturală a clădirii nu este cu nimic diminuată de aceste degradări fizice importante; casa rămâne la fel de interesantă din punct de vedere arhitectural: existenţa celor două sobe dintre camere, planimetria şi funcţionalitatea casei reprezintă repere care justifică păstrarea ei, chiar dacă n-ar fi avut valoare memorială.

Valoarea casei este în mod indisolubil legată de terenul din jur, ambianţa şi peisajul nu pot fi neglijate în aprecierile asupra arhitecturii. Din acest motiv nu se poate pune în nici un caz problema reconstrucţiei acestei clădiri în alt loc decât cel actual.

Este necesară o intervenţie de urgenţă care să asigure un minim de protecţie pe perioada următoarei ierni şi a ploilor puternice care aduc umiditate în preajma clădirii.

În prezent, din 2014, casa din Târgul Mihăilenilor, se află într-un proiect de restaurare.

Muzeul Nordului de la Darabani

borna darabani

"Vrem să arătăm lumii cât de frumos e Nordul Moldovei, cât de frumoşi sunt oamenii săi şi ce lucruri frumoase se pot face aici. Şi pentru noi, cei care trăim aici sau suntem, pur şi simplu, legaţi sufleteşte de această regiune, e important să ne amintim din când în când aceste lucruri. În acest fel Nordul va fi nu numai locul în care ne-am născut, ci şi locul în care să vrem să trăim. Când mai mulţi tineri din Botoşani, Suceava, Iaşi, Cernăuţi şi Chişinău vor vrea, în loc să plece cât mai departe, să-şi aducă ei înşişi contribuţia la dezvoltarea regiunii, atunci misiunea pe care ne-am asumat-o la Asociaţia Nord va fi îndeplinită”, declară Ştefan Teişanu, preşedintele asociaţiei organizatoare a festivalului.

În acelaşi timp, continuă lucrările de amenajare a Muzeului Nordului, înfiinţat anul trecut  la Darabani, la etajul vechiului Conac Balş din localitate, de către Asociaţia Nord, colecţionarul Dumitru Haha şi Primăria oraşului Darabani.

muzeul nordului darabani
„Sunt peste 1000 de exponate aici, organizate în colecţii de istorie a Nordului, de etnografie, de istorie militară, de carte şi documente. În acest an am reuşit să îmbunătăţim semnificativ infrastructura muzeului, mulţumită eforturilor Primăriei şi ale Asociaţiei Nord”, precizează de la Dumitru Haha, custodele muzeului şi unul dintre fondatorii săi.

Oferta culturală a celor patru zile ale Nordului e variată şi densă, cuprinzând 20 de concerte în Poiana Teioasa, în curtea Conacului Balş din Darabani, în curţile caselor Enescu din Liveni şi Mihăileni şi în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare, 10 ateliere pentru tineri, pe teme variate, de la fotografie la management de proiect şi de la scriere creativă la programare, precum şi numeroase spectacole de teatru, proiecţii de film, spectacole de muzică populară şi clasică, lansări de carte, excursii şi expoziţii de pictură şi fotografie.

poiana teioasa darabani

Pensiunile din Darabani sunt pline, iar campingul festivalul poate găzdui până la două sute de corturi. 

Evenimente recomandate la Zilele Nordului

Festivalul debutează cu evenimentul „Pe urmele lui Enescu” la Mihăileni, Liveni şi Darabani, unde cvartetul Nuages susţine trei concerte speciale în aceeaşi zi. Tot joi au loc, la Darabani, concertul Fanfarei Zece Prăjini în Parcul Central, vernisajul expoziţiei „Bucovina, tărâm de poveste”, semnată de Sorin Onişor şi Dorin Sveduneac, la Muzeul Nordului şi prima prezentare în Moldova a Duke of Edinburgh’s International Award, programul de dezvoltare a tinerilor iniţiat de Familia Regală Britanică şi patronat în România de către ASR Principesa Margareta.

Ziua de vineri aduce la Darabani ateliere pentru tineri, primele filme la cinematograful Făclia după 20 de ani de la ultima proiecţie, un spectacol de teatru al trupei Create.Act.Enjoy, o multiplă lansare de carte sub semnătura istoricului Gică Manole, excursii la Casa Sf. Ioan Iacob Hozevitul şi Poiana celor Patru Stejari, precum şi primele concerte ale ediţiei în Poiana Teioasa, unde urcă pe scenă trupele ROA, The Kryptonite Sparks, Nightmarion şi Amalgam.

Sâmbătă festivalul aduce lansarea antologiei de autor Victor Teişanu, în prezenţa a mai multor academicieni, scriitori şi critici literari din regiune, noi ateliere pentru tineri, noi proiecţii de film, vizite la Casa Enescu de la Liveni şi la biserica din Hilişeu-Crişan – singura din lume care este atât ortodoxă, cât şi catolică -, o expoziţie grafică semnată de un tânăr în vârstă de zece ani, un vernisaj al Retrospectivei cromatice outdoor a Şcolii Populare de Arte din Botoşani, precum şi noi concerte în Poiană: Gândul Mâţei, Basska, Jazzybirds şi Inside.

vita de vie

Duminică e Ziua Oraşului Darabani la Zilele Nordului. Împreună cu Primăria şi Consiliul Local din localitate, organizatorii au pregătit o vânătoare de comori, mai multe expoziţii ale artiştilor dărăbăneni, precum şi spectacolul „Hora de la Darabani”, cu participarea mai multor orchestre şi artişti din România şi regiunea Cernăuţi. Ziua şi festivalul se încheie cu mult aşteptatele concerte Şuie Paparude, Haydamaky (Ucraina) şi Les Ex.

„Am reuşit deja să atragem donaţii de aproape 5000 de euro, dublu faţă de anul trecut. Parte din donaţii sunt în materiale de construcţii sau în produse finite, alţi sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au făcut donaţii în bani pentru cele două proiecte”, subliniază Alex Teioşanu, co-fondator al Asociaţiei Nord şi al festivalului.

Pentru strângerea de fonduri organizatorii au apelat la o modalitate inedită: acelaşi Alex Teioşanu, vicepreşedinte al Nord, a participat la Maratonul Internaţional de la Paris, cea mai importantă cursă europeană de profil, alergând pentru Casa Enescu şi pentru Muzeul Nordului şi invitându-i pe doritori să susţină cele două proiecte prin donaţii simbolice, în bani, pentru fiecare kilometru al cursei.

Despre Zilele Nordului şi Asociaţia Nord


Festivalul este organizat de Asociaţia Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoşani – Suceava – Iaşi – Chişinău – Cernăuţi) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală şi socială. 

Mai multe informaţii pe www.nordul.ro şi www.zilelenordului.ro.

zilele nordului


 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite