Opera Naţională fierbe la foc mic. Johan Kobborg şi-a cumpărat bilet la premiera de vineri cu un triptic de balet, în care dansează şi balerinele care l-au contestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Temă cu
variaţiuni“ pe muzica lui Ceaikovski, imagine de la repetiţii          FOTO: Cristian Lăzărescu
„Temă cu variaţiuni“ pe muzica lui Ceaikovski, imagine de la repetiţii          FOTO: Cristian Lăzărescu

„Războiul mocnit“ avându-i ca principali protagonişti pe Corina Şuteu, Beatrice Rancea, Johan Kobborg, Tiberiu Soare pare să intre într-o nouă fază, odată cu demararea strângerii a 400 de semnături în interiorul instituţiei împotriva revenirii danezului la cârma baletului ONB. Noua premieră de balet, care va avea loc vineri şi sâmbătă, îi va strânge laolaltă pe toţi cei implicaţi, indiferent de tabăra în care s-au poziţionat.

UPDATE: Johan Koborg a anunţat pe pagina sa personală de Facebook că şi-a cumpărat bilet la premiera de vineri seară, spunând că de-abia aşteaptă să vadă cum se vor descurca dansatorii pe care-i cunoaşte cu această provocare, pentru că ordinea spectacolelor este puţin „încurcată“.

Nimic concret de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi de la Ministerul Culturii, la câteva săptămâni bune de când noul ministru al Culturii, doamna Corina Şuteu, a promis, în faţa tuturor jurnaliştilor prezenţi în număr foarte mare pentru a o felicita la preluarea mandatului, că este de acord cu revenirea directorului de balet Johan Kobborg la Opera bucureşteană şi că va face tot posibilul pentru îndeplinirea acestui lucru. Mai devreme, chiar şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş se arătaseră favorabili acestei idei.

Ulterior, după întoarcerea sa de la Festivalul de la Cannes, doamna ministru a numit-o, aşa cum promisese, pe regizoarea Beatrice Rancea ca director interimar al ONB, cu indicaţia de a descurca cât mai repede ghemul de interese, conflicte, idiosincrazii şi fobii de acolo. O altă promisiune (încă) neonorată a Corinei Şuteu este separarea cât mai urgentă a celor două instituţii „lipite“ sub regimul lui Răzvan Ioan Dincă, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“, ceea ce era una dintre principalele revendicări ale „protestatarilor“ din ONB, care-au refuzat chiar, pe acest motiv printre altele, de a performa câteva spectacole în luna aprilie.

Cele 400 de semnături. „Război mocnit“. Protagonişti: Şuteu, Rancea, Kobborg, Soare

A stârnit îngrijorare, în acest context, îndemnul – lansat pe Facebook şi pe alte reţele virtuale – de a strânge 400 de semnături împotriva revenirii lui Johan Kobborg şi a Alinei Cojocaru în ONB. Cică aceasta ar fi fost cerinţa directoarei Beatrice Rancea pentru a demonstra mai departe că Johan Kobborg nu mai este dorit în Opera Naţională. Danezul, care-a împlinit duminică 44 de ani, a reacţionat prompt printr-un mesaj pe pagina personală de Facebook, care se încheia cu cuvintele

facebook opera
„Chiar mă întreb unde mai este locul meu, în această ţară sau...“

O altă ipoteză sugerată de „protestatari“ pe Facebook era că directoarea Rancea ar dori să se debaraseze şi de serviciile dirijorului Tiberiu Soare (reangajat în ONB de directorul interimar Vlad Conta şi lider al protestelor din aprilie), caz în care „instrumentiştii vor refuza să mai cânte“. Este grav, pentru că aceasta ar pune în pericol noua premieră de balet, tripticul „In the Night. In the Middle, Somewhat Elevated. Theme and Variations“, care-i implică pe toţi dansatorii (care-au mai rămas) din Corpul de Balet al ONB, indiferent de ce poziţie s-au situat în fatidica lună aprilie. Spectacolele au loc vineri şi sâmbătă, iar Soare ar trebui să le dirijeze. Acesta şi-a lansat miercuri, la Hotel Capitol, cartea „Nouă poveşti muzicale“.

bilet Kobborg

Biletul cumpărat şi postat de Johan Kobborg pe Facebook. „First of a few bought. Can't wait to see some, and maybe one day I work with you all again. I am still a Bucharest resident.“, scrie în mesaj Kobborg.

Un silenzio stampa strategic

În aceste condiţii de „război mocnit“, toată lumea implicată pare să fi intrat strategic în silenzio stampa. De câteva zile, directoarea Beatrice Rancea nu mai răspunde la telefon şi SMS-uri. Contactată de „Adevărul“, ministra Corina Şuteu a răspuns grăbită „Am numit deja un interimar acolo“, trimiţându-ne pentru mai mult la consilierul Edmond Niculuşcă, la rândul său indisponibil. În sfârşit, directorul Tiberiu Soare a afirmat răspicat că nu va mai răspunde la nicio întrebare, oricât de nevinovată, dar nespecificând dacă acest lucru este valabil doar pentru reporterii „Adevărul“.

balet
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite