Trench Art: exponate neobişnuite la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Dumitru şi câteva dintre exponate. FOTO Sabina Ghiorghe (Adevărul)
Cristian Dumitru şi câteva dintre exponate. FOTO Sabina Ghiorghe (Adevărul)

Deschiderea expoziţiei are loc miercuri, 8 iunie, de la ora 14,00. Obiectele din colecţie fac parte din colecţia inginerul Cristian Dumitru.

Miercuri, 8 iunie 2016, la  Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos (str. Domnească 141, vizavi de Grădina Publică) are loc vernisajul expoziţiei temporare Arta din tranşee  sau Fenomenul Trench Art, manifestare dedicată Zilei Eroilor.

Fenomenul Trench Art este asociat în special cu Primul Război Mondial, când, atât civilii cât şi soldaţii trebuiau sa găsească mijloace de a face bani pentru a cumpăra hrană şi cele necesare traiului. 

Arta din tranşee  sau Fenomenul Trench Art este prima expoziţie din România realizată în jurul acestui concep, în contextul prezenţei impresionantei colecţii private cu specific a dlui ing. Cristian Dumitru, în colaborare cu Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad.

“Prin colecţia mea aştept să salvez o parte din istoria românilor. Se credea că pe teritoriul României nu a circulat curentul Trench Art, nimic mai neadevărat. Dovada e că o parte din obiectele colecţionate sunt semnate de autori români, fiind inscripţionat anul confecţionării (1912 sau 1918). O parte din ele le-am salvat de la fier vechi, la preţ dublu faţă de cel al metalului. Alama costă 10 lei kg la punctele de colectare. Chiar şi acum mai reuşesc să găsesc prin târgurile de vechituri câte un exponat, odată la o lună sau mai rar”, a explicat, pentru “Adevărul”, Cristian Dumitru.

Acţiunea va avea loc în Sala Sergiu Dumitrescu din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, începând cu ora 14,00.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite