O singură lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A patra ediţie a festivalului de film documentar One World Romania aduce la Bucureşti, începând de azi, filme senzaţionale precum „Videocracy“, despre dictatura lui Berlusconi din Italia, interzis în Peninsulă. Iniţiat de cehi, festivalul a crescut de la an la an şi se află acum în faţa ediţiei celei mai bogate şi mai interesante de până în prezent.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World Romania" a ajuns la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în perioada 16-21 martie la Bucureşti. Anul acesta vor fi prezentate 36 de filme din 25 de ţări. Peliculele vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Eforie, Union, Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Deschiderea oficială va avea loc astă-seară, la ora 19.00, la Cinema Scala (intrarea liberă), printr-o proiecţie specială cu filmul german „Donation Addiction" (un scurtmetraj savuros despre un grup de oameni care fac terapie pentru a scăpa de prostul obicei de a-şi dona toţi banii pentru cauze bune), urmată de un concert al formaţiei Shukar Collective.

Khmerii roşii, de aproape

Din numărul total de filme, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul român. „Enemies of the People", regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este o investigaţie asupra crimelor khmerilor roşii, care au ucis aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii '70, poate cel mai intens genocid motivat ideologic cunoscut de istorie. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării „duşmanilor poporului", care
altfel ar fi distrus revoluţia.

În documentarul lui Gianfranco Rosi, „El Sicario - Room 164", un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Producţia americană „My Perestroika", regia Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin vremea de transformări politice din anii tinereţii, de la perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice, şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus.

Inamicul public nr. 1 în Italia, printre invitaţi

Unul dintre regizorii prezenţi la „One World Romania" anul acesta este Erik Gandini, realizatorul documentarului „Videocracy",proiectat în cadrul festivalului. Erik Gandini s-a născut în Italia, dar în prezent locuieşte în Suedia. În „Videocracy", regizorul vorbeşte despre relaţia dintre putere şi televiziune în Italia lui Silvio Berlusconi. Pelicula a fost desemnată „Cel mai bun documentar" la Festivalul de Film de la Toronto. În Italia, însă, documentarul a fost interzis de televiziunea de stat RAI, fiind considerat „prea critic cu statul italian".

Festivalul de Film

Documentar dedicat Drepturilor Omului „One World Romania", ediţia a 4-a
Unde: Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român
Când: 16-21 martie 2011
Organizator: Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti
Website: www.oneworld.ro

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite