Noul film regizat de Nae Caranfil, „Closer to the Moon”, de vineri în cinematografe

0
0

Filmul este o coproducţie internaţională (România–Italia–Polonia–Franţa), e vorbit în engleză şi are în rolurile principale nume importante de la Hollywood, cum sunt Mark Strong sau Vera Farmiga.

Scenariul lungmetrajului „Closer to the Moon”, scris tot de Nae Caranfil, este inspirat din fapte reale petrecute în  Bucureştiul anului 1959, şi anume marele jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale. Evenimentul, care a fost şi subiectul câtorva filme documentare, e tratat de Nae Caranfil ca într-un film de autor, deci şi cu inserţii de ficţiune.

”A durat mult. N-am ştiut vreme de un an şi jumătate cum va arăta filmul.”, a declarat în seara aceasta Nae Caranfil, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea filmului. Tot el a spus şi ce scenă a funcţionat ca declic şi apoi ca nucleu în jurul căruia a construit întregul film: ”Momentul în care nişte puşcăriaşi sunt aduşi într-o piaţă publică, sunt băgaţi într-o frizerie, unde sunt raşi, tunşi şi frezaţi şi îmbrăcaţi la costum şi transformaţi astfel în staruri de cinema... Pentru ca după aceea să se întoarcă în celulele lor de la Jilava. Aceasta a fost scena care a făcut declicul în mintea mea şi în jurul căreia am construit apoi filmul.”, a spus Nae Caranfil.

Filmul a fost bine primit de public acolo unde a fost proiectat – au fost inclusiv două proiecţii în Statele Unite. Cu toate acestea, Nae Caranfil a spus că anticipează şi reacţii negative faţă de filmul său: ”Mă aştept la două tipuri de atacuri. Unul va fi naţionalist: «De ce un film în engleză, cu actori străini? Ce, noi n-avem actori?» Şi altul va fi de tip purist: «Stai, dom’le, că n-a fost aşa!» În cazul acesta nu se înţelege că eu am făcut de fapt un «Once Upon a Time in Romania.»”

Filmul a avut un buget de 7-8 milioane de dolari, după cum a declarat Bobby Păunescu, producătorul român al filmului, prin Mandragora Movies. Tot Bobby Păunescu a anunţat, la conferinţa de presă din seara aceasta, că e pe cale să bată palma cu o mare casă de distribuţie de la Paris, care se va ocupa de difuzarea internaţională a filmului.
 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite