Misterele bolii Omului Elefant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Merrick, cunoscut sub numele de Omul Elefant, este una dintre marile enigmele ale  istoriei medicale. Deşi a dus o viaţă de coşmar în umbra societăţii victoriene, Omul Elefant a apărut mai târziu în filme şi în piese de teatru.

Chiar şi după 122 de ani de la moartea sa, nimeni nu ştie exact ce anume i-a provocat desfigurarea extremă. Pentru a desluşi misterul, oamenii de ştiinţă vor încerca să extragă ADN-ul pentru analiză din oasele lui.
Merrick a atras atenţia medicilor în 1880.

De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească explicaţii pentru creşterile uriaşe care l-au mutilat pe viaţă. În cele din urmă, Merrick a devenit un erou popular după ce a povestit despre viaţa sa altor oameni aflaţi în situaţii similare.

Iniţial, s-a crezut că suferă de Elefantiazis, o infecţie parazitară caracterizată prin îngroşarea şi extinderea  pielii şi a ţesutului. În 2001, unii oameni de ştiinţă au sugerat că Merrick a suferit de o boală rară numită sindromul Proteus - o tulburare congenitală care cauzează creşterea exagerată a pielii şi dezvoltarea anormală a oaselor.

Alţi experţi au pus sub semnul întrebării diagnosticul, spunând că manifestarea bolii lui nu era tipică acelor condiţii. Se speră ca cercetarea care va fi efectuată peste o lună să aibă rezultate concludente.

Oamenii de ştiinţă vor extrage ADN-ul din scheletul lui Merrick, care a fost ţinut la Spitalul Regesc din Londra, în Whitechapel, încă de la moartea sa, la vârsta de 27  de ani, în anul 1890.
Cercetătorii speră ca, în cele din urmă, prin diagnosticarea bolii Omului Elefant, ei vor fi capabili să trateze şi alţi suferinzi.

Profesorul Richard Trembath, director adjunct şi director executiv la Queen Mary, Universitatea din Londra, care supraveghează cercetarea şi care este responsabil pentru păstrarea în siguranţă a scheletului lui Merrick, a spus: „Cercetarea va fi extrem de costisitoare. Ştim că putem obţine materialul genetic din oasele lui Merrick. Acum trebuie să vedem dacă putem lua cantitatea necesară din ceea ce credem a fi anormal, precum şi o cantitate din partea bună a oaselor.”„Ne vom asigura că nu vom distruge scheletul. Trebuie să-l păstrăm pentru generaţiile viitoare, deoarece este un record istoric important”, a mai adăugat acesta.

Merrick s-a născut în Leicester în 1862. Din cauza deformări sale, el a fost respins de tatăl său şi de mama sa vitregă şi a fost forţat să cerşească pe stradă pentru a-şi câştiga existenţa. El a purtat căciulă şi glugă pentru a-şi ascunde desfigurarea. În cele din urmă, a fost angajat la un spectacol, fiind prezentat ca un „ciudat.”

Nu a durat mult până când chirurgul Frederick Treves l-a luat sub aripa lui şi l-a adus la Spitalul din Londra, unde şi-a petrecut ultima parte din viaţă, devenind o celebritate. El a fost vizitat chiar de Alexandra, Prinţesa de Wales.

Aceasta este viaţa lui Joseph Merrick a cărui poveste continuă să ruleze. Actorul american Bradley Cooper interpretează în prezent rolul Omului Elefant în filmul cu acelaşi nume. În trecut, rolul a mai fost interpretat de David Lynch şi de John Hurt.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite