De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie-Simone Capony  a trăit până la 113 ani FOTO: Mediafax/Afp
Marie-Simone Capony  a trăit până la 113 ani FOTO: Mediafax/Afp

Statisticile privind speranţa de viaţă arată că numărul femelor cu vârste înaintate este, adesea, mai mare decât cel al bărbaţilor. După cercetări succesive, oamenii de sţiintă au constatat că secretul constă în mitocondriile celulelor umane.

Mitocondriile  sunt responsabile pentru transformarea hranei în energie şi sunt unice deoarece au propriul ADN care se moşteneşte direct de la mamă. Această moştenirea genetică pe cale maternă poate explica de ce femeile tind să trăiască mai mult ca bărbaţii. Orice mutaţie produsă în ADN-ul mitocondriilor e mult mai dăunătoare pentru sănătatea masculilor decât pentru cea a femelelor.

Un studiu citat de publicaţia „The Independent” a dezvăluit că organismul femeii are capacitatea de a elimina mitocondriile cu mutaţii periculoase din celule şi de a le păstra pe cele benefice. Totodată, acestea se transmit doar pe linie maternă.

„Moştenirea maternă a mitocondriilor înseamnă că procesul de selecţie a genelor mitocondriale se întâmplă doar în organismul feminin. Dacă apare o mutaţie în genele mitocondriale care vor face rău femeii, atunci, selecţia naturală va identifica mutaţia şi o va elimina”, spune Damian Dowling de la Universitatea „Monash” din Melbourne, Australia. 

Femeile din ţările dezvoltate care beneficiază de o bună îngrijire medicală la naştere, trăiesc mult mai mult ca bărbaţii. Acest fapt sugerează că explicaţia biologică nu prea are legătură cu diferenţele culturale.

Longevitatea femeilor este evidentă când te uiţi la media sexului la centenari, femeile depăşesc bărbaţii într-o proporţie de nouă la unu. Cei mai în vârstă zece oameni de pe glob sunt femei.

Anumiţi biologi au sugerat faptul că longevitatea femeilor are legătură cu menopauza, care se crede că a evoluat pentru ca femeile în vârstă să poată ajuta la creşterea nepoţilor. Acest lucru nu explică de ce alte specii nu au menopauză, dar totuşi femelele trăiesc mai mult decât masculii. Studiul, publicat în jurnalul „Current Biology”, a fost realizat pe mitocondriile musculiţelor drosophila, în rândul cărora femelele tind să depăşească masculii la speranţa la viaţă.

Recorduri de vârstă înregistrate

Jeanne Calment s-a născut în Franţa pe 21 februarie 1875 şi a murit pe 4 august 1997 la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile. Jeanne a fost cea mai bătrână persoană înregistrată vreodată şi a trăit cu trei ani mai mult decât concurenta sa, nord-americana Sarah Knauss. Jeanne Calment a renunţat la fumat la 119 ani şi l-a cunoscut pe Vincent van Gogh când era adolescentă.

Lista celor mai bătrâni oameni din lume este dominată de femei. Singurul „recordman” este americanul Christian Mortensen care a trăit 115 ani

Maria Capovilla s-a născut în Ecuador pe 14 septembrie în 1889 şi a murit pe 27 august 2006 la vârsta de 116 ani şi 347 zile. Ea a fost cea mai bătrână persoană care a trăit în trei secole diferite. Capovilla nu a fumat şi n-a băut niciodată deşi s-a delectat, seară de seară, cu câte o îngheţată sau cu o prăjitură. Întrebată despre schimbările din societate din timpul vieţii ei, ea a răspuns că îi displace faptul că „în prezent este acceptabil ca femeile să fugă după bărbaţi”. 

Besse Cooper s-a născut în Statele Unite ale Americii pe 26 august 1896 şi va împlini în curând 116 ani. Este cea mai în vârstă persoană în viaţă. S-a născut în Tennessee dar s-a mutat în Georgia şi a devenit profesoară în timpul Primului Război Mondial. Secretul longevităţii ei, susţine ea, este că şi-a văzut de treaba ei şi n-a mâncat porcării. La aniversarea celor 115 ani, anul trecut, fiul său spunea că şi-a petrecut 80% din viaţă dormind.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite